La plaça cardenal Vives i Tutó, al barri de Cerdanyola s'ha convertit després d’unes obres, que van començar l’estiu passat, en un espai més verd i sense paviment de formigó. Uns treballs que s’emmarquen en l’aposta per crear cada cop més espais verds i eliminar l’asfaltat per afavorir la filtració de l’aigua de la pluja. El canvi climàtic i la sequera obliguen cada cop més a eliminar zones asfaltades i apostar per espais que puguin absorbir l’aigua per aprofitar-la.
Anna Guitart, cap de servei d’infraestructura verda: Consisteixen en fer la ciutat més permeable. Sempre que podem despavimentem en pro de fer la ciutat més permeable i renaturalitzem, plantem sempre que ho permet l’espai. Això fa que l’aigua no vagi a claveguera sinó que l’aprofitem per reg de plantes o per infiltració o regeneració de freàtic.

L’Ajuntament planifica les zones de nova construcció sota aquests criteris i els introdueix en les obres de manteniment. Precisament, els recursos per aquestes actuacions venen del Renatura, una inversió de 6 milions d’euros, 4 dels quals procedents dels fons europeus Next Generation. Un altre dels punts on s’ha executat aquest tipus d’obra és en la substitució de part del paviment que hi havia davant de la seu de Creu Roja de Mataró, al carrer Energia, per unes jardineres lineals amb petits arbustos plantats, que permetran recollir l’aigua quan plogui.
José Antonio Ricis, regidor de Verd Urbà: El Renatura serà una gran inversió en aquesta línia. Gran part de la inversió tindrà a veure amb renaturalitzar espais, com la Riera de Sant Simó, d’Argentona. Canvis basats en la natura per intentar que l’aigua es quedi al mateix lloc.
Les actuacions, en marxa des de fa un any, s’emmarquen en el pla director d’infraestructura verda. La Riera d’Argentona, la de Sant Simó i l’Avinguda del Corregiment seran algunes de les pròximes actuacions previstes.