L'Ajuntament porta a terme aquests dies una neteja “en profunditat” a les rieres de Sant Simó i d’Argentona. L’objectiu és minimitzar el risc d’inundacions i que els episodis de fortes pluges, com el que va passar fa només 15 dies, no col·lapsin els passos cap al mar i l’aigua s’acabi desbordant. Uns treballs de manteniment que es fan de forma regular, però que en aquestes dates, amb el pas de forts temporals, pren més rellevància que mai.
L’alcalde, David Bote, ha volgut supervisar aquest dijous les feines fetes, que s’han concentrat a dos trams concrets de les lleres. En el cas de la d’Argentona, el tros que ha quedat net és el que hi ha entre els dos ponts que connecten la ciutat amb el veïnat de Sant Miquel del Cros. A banda d’arrencar les canyes per facilitar el desguàs en cas de crescudes, també s’han retirat les escombraries que sovint s’hi llencen.
David Bote, alcalde de Mataró: Quan les rieres estan a prop dels nuclis urbans, també són llocs on s’amaguen mobles o voluminosos. Malauradament, la gent fa servir moltes vegades aquests espais com si fossin deixalleries. Per tant, les rieres també estan plenes d’altres elements i no només de vegetació que fan més complex el trànsit de l’aigua. El que fem és netejar i garantir que hi hagi un bon pas de l’aigua.
Una de les principals novetats d’aquesta campanya és que per primer cop també s’han retirat els rizomes dels canyissars, que són les tiges subterrànies que produeixen els brots i les arrels d’aquestes plantes invasores.
Núria Macià, tècnica del Servei d’Infraestructura Verda de l’Ajuntament de Mataró: El que s’ha fet primer és tallar la canya, la part superficial, i després s’ha extret el rizoma, que és la part subterrània de la planta, amb maquinària. Després s’ha triturat el rizoma fins a tres vegades i, finalment, s’ha fet una sembra de l’espai amb un conjunt de llavors d’espècies autòctones.
En total, s’ha actuat en una superfície de més de 6.000 metres quadrats entre la riera de Sant Simó i la d’Argentona. Uns treballs que estan subvencionats per l’Agència Catalana de l’Aigua i que l’Ajuntament té previst repetir de cara a l’any que ve en altres trams per millorar també la seguretat al voltant d'aquests espais naturals.