El Corte Inglés va adquirir el 2007 el solar de Can Fàbregas, un terreny de prop de 10.000 metres2, per 24 milions d’euros (sense IVA). Un actiu que, gairebé 20 anys més tard, s’hauria devaluat per diversos motius.
Segons detalla Joan Pineda, arquitecte i soci d’Estimàlia (Agència Catalana de Taxacions i Peritatges), hi ha dos factors que determinen el valor d’un solar. D’una banda, s’ha de tenir en compte el cost de construcció i, de l’altra, el valor del producte acabat. La diferència entre aquests dos aspectes és la que s’acaba carregant sobre el preu d’un terreny.
Joan Pineda, arquitecte i soci d'Estimàlia: Ha passat dues coses que ha afectat a la baixa el valor del sòl. El valor del producte acabat és més baix que aleshores i el cost de construcció és un 40% més alt que en aquell moment. Per tant, per força, la diferència es carrega al sòl. No es pot pagar el mateix que hauria pagat fa 12 o 15 anys per un sòl si construir costa un 40% més i pagaran, quan estigui fet, un 30% menys.
La bombolla immobiliària que es va produir entre el 2006 i el 2008 va fer que el valor del metre quadrat d’aleshores, prenen com a referència el cost d’habitatges d’obra nova i de segona mà, se situés entorn dels 3.000 euros. A Mataró, entre el 2013 i el 2015, els sòls es van devaluar gairebé a la meitat. Actualment, la xifra es troba en un punt mig i ronda els 2.000 euros el metre quadrat.
L'estratègia expansiva del Corte Inglés
El 16 de març de 2007 El Corte Inglés es convertia en l’única empresa que havia presentat candidatura per construir i explotar el futur centre comercial de l’Illa Fàbregas i de Caralt. Aquest era un pas més en l’estratègia expansiva de la companyia, en aquest cas, per fer arribar un dels seus centres comercials, per primera vegada, a l’àrea del Maresme. Un projecte que havia d’inaugurar-se la tardor del 2014 i que havia de tenir unes característiques similars a l’immoble inaugurat a Tarragona l’octubre del 2010.
Amb aquesta maniobra, Mataró s’unia a la llista de futures localitats on El Corte Inglés volia expandir-se. Una llista on també hi figuraven municipis com Lleida, Terrassa o Badalona. De fet, la conquesta de nous territoris per part de l’empresa va suposar que entre el 2006 i el 2010 destinessin 6.225 milions d’euros a noves obertures i remodelacions.
Incertesa respecte el desenllaç del nou procediment judicial que envolta el solar de Can Fàbregas
Fa 17 anys que el solar de Can Fàbregas espera el seu futur impertèrrit. Un futur que, ara, torna a veure’s supeditat a un nou procés judicial. El Corte Inglés ha demandat l’empresa municipal PUMSA per recuperar la totalitat o part de la inversió que va fer ara fa gairebé dues dècades a Mataró. Actualment, és incert pronosticar com pot acabar resolent-se aquest embolic judicial. Malgrat això, els advocats sempre diuen que és millor un mal acord que una bona sentència. De fet, encara no es descarta que es pugui arribar a un acord entre les parts abans d'arribar a judici. En qualsevol cas, es tracta d'un afer tan complicat que, si acaba a les mans d'un jutge, el més probable és que cap de les parts se surti amb la seva.
Jaume Rovira, advocat i membre de la junta del Col·legi d’Advocats de Mataró: La demanda tal com l’ha plantejat el Corte Inglés, no és un procediment de tot o res. Pot ser un procediment mig. En el sentit que el Corte Inglés interposa diverses accions. Primer, demana la nul·litat de la compravenda. En segon lloc, també demana la resolució del contracte de la compravenda. En tercer lloc, demana que se li rebaixi el preu de la compravenda en funció de la merma que li suposa pel seu projecte el fet de reinstal·lar la fàbrica de Can Fàbregas a l’espai on anava el seu centre comercial. Les conseqüències de qualsevol procediment judicial són incertes.