Els mataronins saben que l’any que ve tornaran a apujar els impostos de forma generalitzada. Tot i que la pressió fiscal serà, en conjunt, menor que la d’enguany, l’IBI creixerà un 5%; la brossa, un 12% de mitjana; i la resta de tributs, un 2%, equivalent a l’IPC previst per al 2025. Per a una família tipus, que tingui un pis en propietat a la zona centre de la ciutat, un cotxe, que pagui el rebut de les escombraries i disposi, per exemple, d’un gual de fins a 2 places vol dir que l’any que ve haurà de pagar 954,33 euros. Uns 45 euros més que el 2024.
De tots aquests diners que es recaptin, el Pressupost contempla que la principal destinació és la recollida i el tractament de la brossa, així com la neteja viària. Aquesta família tipus hi invertirà 211,64 euros. A més distància, se situa la seguretat, la mobilitat i la protecció civil, amb 111,48 euros. En tercer lloc, hi figura el pagament de deute públic, amb 104,83 euros. Després de les despeses generals de la mateixa maquinària municipal, apareix la protecció i la promoció social, amb 66,80 euros.
Uns recursos que l’alcalde, David Bote, ha defensat durant l’Audiència Pública d’aquest dimarts que estan “ben invertits i gastats”. De fet, les despeses més destacades coincideixen amb les polítiques prioritàries que ha marcat el govern municipal per aquest mandat.
Els projectes concrets
Darrere d’aquests títols de partides, les accions concretes i palpables són diverses. En primer lloc, un pla de xoc per a millorar la neteja de les àrees dels contenidors i dels carrers o la instal·lació de més papereres. En seguretat, els diners es traduiran en el desplegament de càmeres de videovigilància, el reforç de la plantilla de la Policia Local o la posada en marxa d’un cos d’inspectors que vetllin pel bon estat de l’espai públic. El capítol dedicat a les persones es materialitzaran, per exemple, en el manteniment de l’atenció domiciliària o la posada en funcionament de nous equipaments com el nou casal de joves de la plaça Espanya o l’anomenat CareCityLab, convertit en un espai per atendre les persones en situació de fragilitat o dependència i les seves famílies.
Amb un deute públic que l’any que ve se situarà al voltant de 100 milions d’euros, dels impostos que es recaptin es preveu retornar als bancs més de 22,8 milions aquest pròxim any. Cada família, en concret, més de 104 euros. Malgrat que la xifra pot semblar gran, el cert és que l’Ajuntament ha reduït en els darrers anys el nivell d’endeutament d’una forma continuada. Una situació que, fins i tot, fa que el govern de la ciutat tregui pit i pugui dir que després de molts anys podrà fer algunes inversions amb diners propis i sense haver de recórrer als préstecs bancaris.
Inversions estratègiques
Si alguns grups de l’oposició han qualificat el Pressupost de poc ambiciós i continuista, els dos socis de govern, el PSC i En Comú Podem, han defensat projectes estratègics com la revisió del pla general; el Re-Natura, que preveu actuar a 15 espais verds de la ciutat; la reforma de l’N-II; la transformació urbanística d’Iveco-Pegaso i de la ronda Barceló, que s’enduen més de 20 milions d’euros, la construcció del Parc de l’Economia Circular o la rehabilitació del mercat de la plaça Gran i els seus entorns, com a exemples de les inversions de futur que hi ha per aquest 2025.