Els pressupostos i les ordenances fiscals del 2025 s’han posat a prova aquest dimarts a l’Audiència Pública. El govern municipal ha explicat als mataronins i mataronines les xifres d’aquestes dues propostes que estan aprovades inicialment, però que hauran de pasar ara el període d’al·legacions.
Pressupost rècord
L’any que ve, el Pressupost de l’Ajuntament tornarà a ser el més elevat de la historia. En total 172,5 milions d’euros, però si sumem totes les empreses i societats municipals, la xifra arriba fins els 204,5 milions d’euros. Uns diners que, en part, sortiran de les butxaques dels mataronins amb un augment generalitzat d’impostos i taxes.
L’IBI, l’impost municipal més important i la principal font d’ingressos de l’Ajuntament, pujarà un 5%. Es calcula que el rebut mig residencial passarà dels 545 als 574 euros.
La taxa de gestió de residus, també creix. Ho farà un 12%. Un augment que respon als requisits establerts per la nova llei estatal en aquest àmbit, que obliga a ajustar l’impost al cost real de la recollida i el tractament de les escombraries.
La resta d’impostos i taxes s’apujaran un 2%, equivalent a la previsió de l’IPC per al 2025.
El govern municipal ha defensat que les línies mestres dels comptes seran la neteja i la seguretat, dues àrees que veuran créixer la seves partides de forma significativa. L’objectiu no és altre que el de revertir les deficiències que s’arrosseguen en la neteja de carrers i la recollida de la brossa d’una banda, i mantenir la política de tolerància zero contra els delictes, de l’altra.
Pel que fa a les inversions que hi ha previstes en aquests comptes, en total són gairebé 30 milions d’euros. Un augment de la despesa que, en part, s'explica per l'aportació més elevada rebuda per l'Estat, que ha passat dels 47 milions d'euros el 2024, als més de 50 de l'any 2025.
Hi ha inversions que s'arrosseguen d'exercicis anteriors, com el Centre d'Animals Domèstics, que s'endú el pessic més gran del capítol amb 1,6 milions d'euros, però el llistat d'actuacions inclou també projectes nous. Un d'ells és la reforma del mercat de la plaça Gran i els seus entorns per potenciar el pol comercial i gastronòmic d'aquest espai, amb 1 milió d'euros. Un altre és la creació de prop de 800 places d'aparcament gratuïtes, amb 600.000 euros. Una part es concentraran en solars buits, com el Mas Miralles, al barri de Cerdanyola, mentre que altres sorgiran de la reordenació de diferents vials de la ciutat.
Per a la millora de les vies públiques i la pavimentació de carrers, es gastaran un altre milió i més de 800.000 euros, respectivament. Pel que fa als equipaments, destaca l'adequació del Palau d'Esports Josep Mora, l'adquisició d'un nou casal per a la Gent Gran a l'Havana o la reforma de les cotxeres del Mataró Bus. En l'àmbit de l'urbanisme, s'ha prioritzat el sector de la Ronda Barceló, amb més de 500.000 euros, i el d'Iveco-Renfe, amb 2,4 milions més.
Uns números que ja han superat el primer tràmit al Ple. La proposta d’Ordenances Fiscals ha tirat endavant amb l’abstenció de Junts per Mataró i d’ERC i el Pressupost, amb el vot favorable de la formació d’Alfons Canela, que ha renovat l’acord d’estabilitat amb el govern del PSC i d’En Comú Podem.
Audiència Pública a l'Espai Mataró Connecta
L’espai Mataró Connecta ha acollit aquest dimarts una 70 de ciutadans per escoltar les propostes del govern de cara l’any que ve, entre ells Miquel Sola, president de l’Associació de Comerciants del Mercat de la Plaça Gran i el Casc Antic de Mataró, qui fa una primera valoració inicial de la renovació anunciada de la plaça i gran i els seus entorns amb una inversió de 1 milió d’euros.
Miquel Sola, president de l’Associació de Comerciants del Mercat de la Plaça Gran i el Casc Antic de Mataró: A la nit sobretot hi ha problemes de llum, el terra tampoc és que estigui en el seu millor estat en el sí de la plaça, hi ha petites cosetes que s'han d'anar resolent i que per tant és important que comptin amb nosaltres per poder solucionar tot això. Entenem que es poden fer moltes coses amb aquesta quantitat de diners, però si que estem esperant una mica a veure en què s'acaba de concretar, però d'entrada evidentment contents que es pugui apostar per la nostra zona i remodelar-la perquè hi ha coses que s'han d'anar posant al dia.
Un altre dels projectes esperats pels veïns, en aquest cas els del barri de l’Havana, és el nou casal de l’associació de veïns, que s’ha de construir prop de l’antic concessionari de la Prades, a tocar de Can Fogaroles. Pere Sans és el president de l’Associació de Veïns de l’Havana.
Pere Sans, president de l’Associació de Veïns de l’Havana: Això ja fa temps que ho estem dient, a veure si és veritat, i al final tenim un local per a l'Associació de Veïns perquè normalment no podem fer gran cosa sempre està ocupat, que no tinc res en contra de la gent gran, però podriem fer més coses de les que fem. Sempre van dient que si i al final encara no el tenim. Espero que dins d'aquest any o l'altre, el tinguem ja d'un cop.
Un cop acabi el període d’al·legacions, està previst que les ordenances fiscals i els pressupostos per l’any que ve s’aprovin en un ple extraordinari a finals de desembre.