Les ordenances, les taxes i els impostos municipals s'incrementaran novament de forma generalitzada l'any que ve. El govern en minoria del PSC i d'En Comú Podem ho veu del tot necessari per donar estabilitat a la cartera de serveis de l'Ajuntament i no haver de fer cap tipus de retallada traumàtica. Una proposta que els dos socis consideren que no hauria de representar cap sorpresa perquè l'any passat ja es va plantejar quin seria l'escenari fiscal per a tot el mandat a través de l'acord d'estabilitat que es va signar amb el grup de Junts per Mataró.
Miquel Àngel Vadell, regidor de Bon Govern, Bona Gestió i Estratègia de futur: L'IBI, que és l'impost principal a través del qual l'Ajuntament recapta els diners per tots els serveis, s'haurà d'augmentar en un 5%. Recordem que l'any passat molts municipis van fer uns augments al voltant del 20%. Això per a nosaltres era un esforç massa gran i vam acordar que a nivell de Mataró ho faríem d'una forma més esglaonada. Per això, l'any passat l'IBI es va apujar un 7% i aquest 2025, serà d'un 5%.
El rebut de la brossa tornarà a ser, com ho ha estat aquest any, el que s'augmenti més. El motiu és l'obligació que tenen tots els ajuntaments d'ajustar l'impost al cost real de la recollida i el tractament de les escombraries. En aquest sentit, el govern municipal confia que amb aquesta darrera pujada, la recaptació cobreixi el 100% del servei.
Miquel Àngel Vadell, regidor de Bon Govern, Bona Gestió i Estratègia de futur: Al mateix temps, la taxa de residus també s'augmentarà un 12% perquè la llei indica que hem de recaptar tot allò que el servei ofereix. La resta de taxes, l'increment previst és del 2%, com l'IPC.
A canvi del nou esforç que es demana als contribuents mataronins, l'Ajuntament es compromet un altre cop a racionalitzar la despesa i estrènyer-se el cinturó. Amb el PP fora de joc perquè s'ha desvinculat de l'acord que va signar fa un any amb el PSC, els dos socis de govern mantenen obertes les negociacions no només amb Junts per Mataró, sinó també amb ERC, i fins i tot amb la CUP. Tots ells ja han posat les seves condicions per donar suport, o abstenir-se, perquè la proposta d'Ordenances Fiscals puguin tirar endavant.
En qualsevol cas, amb l'abstenció de Junts i d'ERC i el vot en contra del PP, de VOX i de la CUP, el debat d'aquest dijous només ha servit per posar sobre la taula quina és la posició de sortida, perquè la prova final ha d'arribar el desembre, quan el dictamen s'ha d'aprovar de forma definitiva.