Mataró comença a preparar-se per agafar les regnes de les polítiques d’ocupació a la ciutat amb la mirada posada al 2026. Fins ara, aquestes venien donades pel Servei d’Ocupació de Catalunya. Les normes del joc però, estan a punt de canviar. I és que la Generalitat treballa per desplegar la nova Llei del SOC la qual ha de permetre als municipis adaptar aquestes polítiques a les necessitats de cada territori.
Així doncs, i per tal de proposar unes accions que verdaderament generin llocs de treball a la ciutat, el Consell Econòmic i Social de Mataró -ens en el qual hi tenen representació l’Ajuntament així com agents socials, sindicats i patronals- va encarregar una diagnosi del mercat laboral local a una consultora.
Entre les conclusions es desprèn que Mataró es troba en el seu millor estat de salut en clau d’ocupació des del 2012 si es tenen en compte les dades d’afiliació a la seguretat social. Un dels factors que explica aquest auge és el rol de capital de comarca que exerceix el municipi. També que disposa de pols d’atracció com ara l’Hospital, el TecnoCampus, el centre tecnològic Eurecat o el sector serveis que generen molts llocs de feina.
Sergi Morales, regidor d’Ocupació: El que veiem amb les dades és que més del 50% de les persones que treballen a Mataró, no són de la ciutat. De les més de 60.000 persones que treballen a la ciutat, més o menys la meitat o una mica més de la meitat, no viuen a Mataró. Aquesta dada ens diu que Mataró és un generador d’ocupació malgrat el soroll que es fa a vegades.
La diagnosi també ha permès identificar aquells sectors econòmics que estan en creixement i que, per tant, poden generar nous llocs de treball en un futur.
Sergi Morales, regidor d’Ocupació: Quins sectors veiem que generen més ocupació i que estan creixent de manera més important? L’àmbit de la salut no hospitalària, activitats educatives i formatives, i els serveis professionals.
Contràriament, l’informe assenyala aquelles activitats econòmiques que estan en recessió, és a dir, que estan perdent afiliats a la seguretat social.
Sergi Morales, regidor d’Ocupació: Per contra, veiem que a l’activitat hospitalària s’ha reduït l’ocupació probablement perquè hi va haver un pic molt alt durant la pandèmia. També veiem que en sectors com el comerç hi ha menys ocupació ara que si ho comparem amb els últims 4 anys.
Finalment, el Servei Local d’Ocupació de Mataró tindrà per davant tres reptes principals quan pugui confeccionar les seves pròpies polítiques. D’una banda, haurà de vetllar per potenciar la col·laboració publicoprivada adaptant, per exemple, l’oferta formativa de la ciutat tenint en compte les necessitats del mercat de treball. A més, també s’hauran de millorar els serveis d’orientació o acompanyament professionals.
Per acabar, la capital del Maresme haurà de ser capaç d’aprofitar sectors estratègics que estan en creixement al territori. Uns sectors que estan lligats a l’economia blanca (àmbit sanitari), blava (vinculada al port, el mar i el turisme) i verda (relacionada amb l’economia circular, la sostenibilitat, la transició energètica o el sector agrícola).