Unes taxes d’atur baixes, un rècord d’ocupació i una ràpida recuperació de la pandèmia són alguns dels indicadors que permeten dir que el mercat de treball del Maresme es troba en un dels seus millors moments, com a mínim des del 2018. Aquesta és una de les conclusions de la diagnosi que ha fet el Consell Comarcal sobre la situació socioeconòmica del territori. Un document marc, que es va presentar en el darrer Consell d’Alcaldies, i que ha de servir per implementar noves polítiques i estratègies comunes per mantenir aquestes bones dades.
Noemí Llorens, consellera delegada de Desenvolupament Econòmic del Consell Comarcal del Maresme: La diagnosi identifica com a punt de millora que no tenim una estratègia única per a tot el territori. Sabem que la nostra comarca en realitat són 3 comarques -el Maresme Central, el Baix Maresme i l’Alt Maresme- però tots plegats hauríem de tenir una estratègia comuna i que puguem invertir recursos a les empeses que generen ocupació i acompanyar totes aquelles que ho necessitin.
El treball també identifica que els sectors econòmics en creixement són l’educació, l’hostaleria, les activitats artístiques, el lleure i l’entreteniment. En canvi, apunta que han entrat en recessió àmbits com les activitats de la llar i, fins i tot, l’administració pública, que ha prioritzat la contenció de la contractació per evitar plantilles sobredimensionades. Uns altres es mantenen estables, com el tèxtil o el comerç.
Noemí Llorens, consellera delegada de Desenvolupament Econòmic del Consell Comarcal del Maresme: Després tenim totes aquelles empreses que ni creixent ni decreixen, però que encara tenen capacitat per fer contractacions. Es tracta de totes les indústries manufactureres i el comerç. Tenim un teixit com el tèxtil, per exemple, que encara és capaç de sobreviure i de generar llocs de feina.
Tot i que la percepció és una altra, també es destaca que el Maresme presenta una forta vinculació laboral i que més d’un 60% dels contractes que generen les empreses locals són de persones que viuen a la comarca. L’estudi ha de servir perquè es desplegui amb més garanties la nova llei del Servei d’Ocupació de Catalunya, que preveu descentralitzar i apropar al territori un sistema públic que orienta, forma i ajuda les persones aturades a trobar feina.