Esteve Gual, portaveu de la plataforma Salvem Can Fàbregas i de Caralt: No tenim confiança que aquest govern ho faci (la reconstrucció de la fàbrica). Si ho hagués volgut fer, ja estaria fet.
La Plataforma Salvem Can Fàbregas i Caralt ha tornat a aparèixer a l’escena pública, 9 anys més tard, per valorar el darrer requeriment judicial que insta a l’Ajuntament de Mataró a reconstruir la nau al solar original. Consideren que el govern actual no complirà amb la interlocutòria de manera immediata sinó que optarà per demorar el procediment tot el que pugui.
Esteve Gual, portaveu de la plataforma Salvem Can Fàbregas i de Caralt: Cada any tindran una sanció, amb ells els hi és igual perquè no és una gran sanció. Al cap de 3 anys, el jutge determinarà una empresa exterior perquè faci la reconstrucció a càrrec de l’Ajuntament.
Respecte a la nova interlocutòria, la tercera des del 2021, es mostren satisfets perquè novament consideren que s’ha donat la raó al què fa més de 15 anys ja defensaven: que la fàbrica de Can Fàbregas pot cohabitar amb el centre comercial del Corte Inglés en el mateix espai. Tot i així, lamenten que aquest assumpte s’hagués pogut evitar fent cas als requeriments més antics. Si s’hagués complert llavors, exposen, no s’hagués perdut el temps en litigis ni tampoc s’hagués malgastat un sol euro públic.
Esteve Gual, portaveu de la plataforma Salvem Can Fàbregas i de Caralt: Per una part estem orgullosos que ens hagin donat la raó. Per una altra part però, estem ressentits de com hem arribat fins aquí. No tenim la nau, no tenim el centre comercial previst... No tenim res. És un solar totalment buit.
A partir d’ara, des de la Plataforma descarten emprendre noves mobilitzacions o recollides de signatures com sí que van fer en el passat. Tot i això, alerten a l’Ajuntament que seguiran “vigilant-los i exigint-los” que compleixin les ordres judicials. D’altra banda, consideren legítim preguntar-se ara, amb l’acompanyament dels jutjats, si els responsables de l’enderroc de la fàbrica haurien de rendir comptes.
Joan Jubany, portaveu de la plataforma Salvem Can Fàbregas i de Caralt: A qui cal exigir responsabilitats és a qui malbaratant recursos públics va prendre decisions que portaven a la ciutat a aquesta situació. Aquí hi ha uns responsables que tenen noms i cognoms i no som nosaltres.
Pel que fa a la reconstrucció, exposen que a dia d’avui falten 12 tones i mitja del ferro original de la fàbrica que van desaparèixer i que l’Ajuntament haurà d’assumir-ne, també, el seu cost. Tenint en compte l’estat de les peces de l’antiga nau, emmagatzemades als afores de la ciutat, des de la Plataforma proposen deixar a la vista les fissures de l’edifici perquè, afirmen, “tenen història” i cal deixar-ne constància per les generacions futures.
Finalment, el moviment ciutadà ha volgut tenir un reconeixement cap a la figura de Pep Manté, advocat qui en el seu moment, va oferir assessorament legal a la Plataforma per elevar el conflicte de Can Fàbregas als jutjats.