La Fira d’Atraccions d’aquest 2024 ja és història. Aquest dimecres ha estat el darrer dia que tenien els firaires per desmuntar les seves atraccions i, efectivament, al Nou Parc Central ja no hi ha rastre ni de la nòria, ni dels llits elàstics, ni dels autos de xoc. Hauran estat 10 dies de molta efervescència gràcies a una Fira que s'estima que aquest any ha mobilitzat al voltant de 100.000 persones segons detalla l’Ajuntament de Mataró.
Joan Sarrias, regidor de Promoció de Ciutat: La valoració és molt positiva tant des del servei de Promoció de Ciutat com dels firaires. A nivell d’oferta, aquesta és bona. A nivell d’assistència també estem molt contents.
Pel que fa als incidents que s’han produït en el recinte, aquest dimarts el representant del gremi de firaires de Mataró i la província de Barcelona reconeixia que el primer cap de setmana va ser complicat. De fet, es van produir dues baralles amb diversos menors implicats. L’incident registrat aquell dissabte va obligar, fins i tot, a avançar l’hora de tancament de la fira una hora abans de l’estipulat. Davant d’aquesta situació, l'Ajuntament treu ferro i defensa que es va optar per reforçar la seguretat.
Joan Sarrias, regidor de Promoció de Ciutat: És una fira amb moltíssimes atraccions. 9.000 metres quadrats que s’han de controlar. El primer cap de setmana, com que hi ha tanta afluència de gent, semblava que la cosa se’ns n’anava una mica de les mans. Hi havia molts grups de joves i potser el més rellevant van ser algunes baralles multitudinàries. De seguida es va reaccionar. El dimarts es va ampliar la seguretat privada i al cap de setmana es va doblar. El segon cap de setmana va ser tranquil, dins de la normalitat.
Amb la clausura de la Fira ara només queda fer una valoració conjunta entre tots els agents implicats per identificar com ha anat de forma global l'edició d'enguany. Després de les primeres preses de contacte, tot fa pensar que es podrien tornar a plantejar de cara a l’any vinent les iniciatives que han tingut èxit com ara la instal·lació de la nòria, l’allargament d’1 a 3 dies el període de descomptes per a les atraccions i les franges horàries reservades per persones amb hipersensibilitat sensorial, auditiva i/o visual així com per a infants i joves amb diversitat funcional.
Soroll i botellots, les principals queixes dels veïns de la Fira d’Atraccions
La Fira d’Atraccions de Mataró se situa al Parc Central, però la seva àrea d’influència és més gran. De fet, si aquest dimarts eren els restauradors de la zona els que valoraven l’impacte econòmic d’aquest esdeveniment, aquest dimecres són els veïns els qui han explicat a tvmataró com han viscut ells el pas de la Fira. Uns dels blocs que més incidències reporten aquests dies són els que se situen a la Ronda Mossèn Jacint Verdaguer. Aquests immobles estan a tocar de la planta superior del parc, la qual acumula atraccions, sobretot, adreçades a un públic juvenil/adult i, per tant, les que generen més xivarri. Això ha provocat una quinzena de queixes per part de veïns.
Mònica Reina, presidenta de l’Associació de Veïns de la Via Europa: Aquest any s’ha notat que s’ha abaixat el volum de la música de la Fira però els veïns que estan més a prop de les atraccions d’adults continuen enviant-nos queixes pel soroll, pel botellot, pels nens que estan pel carrer fins a altes hores de la matinada... Hi ha queixes que s’han presentat a la policia, hi ha altres que s’han rebut a l’Associació de Veïns... hi ha gent que ha marxat de casa durant l’últim cap de setmana perquè deien que era insuportable (el soroll).
Des de l’Ajuntament detallen a tvmataró que al llarg d’aquests dies només han tingut constància d’una queixa vinculada al soroll que feia un compressor que havia quedat obert. El regidor de Promoció Econòmica, Joan Sarrias, explica que tan bon punt en van tenir coneixement, es va actuar per aturar-lo.