Carros amunt i avall. Aquest era l’ambient que es respirava aquest dilluns al matí al Mercat de la Flor i Planta Ornamental de Catalunya a les portes d’una de les jornades més importants de l’any pel sector. Aquest 2024, Sant Jordi cau en dia laborable i això facilita la diversificació dels punts de venda. A banda dels floristes, també distribuiran roses escoles, entitats, associacions i particulars. Una ampliació de la competència que genera rebuig per part dels professionals els quals defensen que els seus comptes depenen, en gran part, de la facturació de dies com Sant Jordi, el Dia de la Mare o Santa Montserrat.
Per frenar el que anomenen ‘intrusisme’, des del Mercat s’han establert restriccions per evitar que qualsevol persona pugui adquirir roses a preu de majorista. En el seu cas, per poder accedir a les instal·lacions, demanen disposar d’un permís per vendre roses atorgat pels ajuntaments.
Mercè Martínez, presidenta del Mercat de la Flor i Planta Ornamental de Catalunya: Per nosaltres, el millor seria que cada municipi quedés d’acord amb els seus floristes i fessin una estratègia. Sabem que hi ha demanda. La floristeria, probablement, no podrà subministrar totes les flors que el seu municipi demandi. Però és tan fàcil com cedir amb una, dues o tres persones d’acord amb els floristes. Si no s’atreveix tothom. El que té permís, però el que no en té també.
Des de la instal·lació maresmenca, posen en valor la cura dels professionals vers les roses. Una manera de tractar-les que després, expliquen, es nota en l’aspecte i la durada de la flor.
D’altra banda, i sobre la rosa més popular aquest any, tot apunta que tornarà a ser la vermella. Les d’altres colors s’han fet un forat al mercat però encara no poden discutir el regnat a la tradicional. Vermelles o de colors, el que sí que compartiran serà la procedència. I és que d’origen nacional, enguany, se’n distribuiran ben poques. El que sí que seran de proximitat són molts dels rosers que per Sant Jordi, es converteixen en una opció més.
Jordi Teixidó, propietari de Jordi Teixidó Cultius: És un roser fet al Maresme. És de màxima qualitat. No té res a veure amb els rosers que venen de fora que venen amb unes condicions climàtiques que no són les d’aquí. Nosaltres tot ho fem amb el clima d’aquí i és molt millor després pel futur de la planta. Aquests rosers duren tot l’any. Es poden per la primavera i l’estiu.
Des del Gremi de Floristes es mostren optimistes i situen en 7 milions el nombre de roses que es calcula que es vendran per aquest Sant Jordi. Si s’assolís, suposaria haver distribuït un milió més que l’any 2023 quan la diada va caure en cap de setmana.