Aquesta màquina és una eruga teledirigida. És un aparell desbrossador que serveix per treballs d’estassada selectiva en àrees forestals. Un element que s’està provant en diverses zones dels boscos del Montnegre com a substitució de les actuacions manuals que s’han fet tradicionalment, que comporten un elevat cost econòmic, un gran esforç físic i una exposició a condicions laborals adverses. L’Associació de Propietaris del Montnegre i el Corredor encapçala la iniciativa de la mà del projecte Bioforin, una iniciativa estratègica que té com a objectiu establir un model de gestió bio regional dels recursos forestals.
Arnau Rueda, tècnic a l’Associació de Propietaris del Montnegre i el Corredor: És una eina innovadora que en el marc del projecte Bioforin ens han de permetre fer les feines d’estassada selectiva, que s’han fet fins a dia d’avui de manera manual. El que volem detectar és si poden servir per fer la mateixa superfície amb el mateix pressupost, guanyant en la seguretat dels operaris i que proporcioni millor integració de restes forestals al sòl.

En un moment en què el risc d’incendi és un dels elements clau en la campanya de gestió forestal, la iniciativa es planteja precisament aquesta neteja del sotabosc com un dels punts bàsics per minimitzar el perill del foc al bosc. Precisament, els boscos del Montnegre es caracteritzen per un sotabosc dens, així com per la presència de pendents pronunciats. Aquests factors dificulten molt els treballs manuals i fan especialment interessant l’ús d’aquest tipus de maquinària.
Arnau Rueda, tècnic a l’Associació de Propietaris del Montnegre i el Corredor: Les feines que fem van enfocades en la prevenció d’incendis forestals i una de les més importants són les estassades selectives. Eliminar o controlar el sotabosc, amb això hem de reduir la càrrega de combustible vegetal trencant la continuïtat vertical entre sotabosc i peus dels arbres per limitar la propagació dels focs de capçades.
Precisament una de les proves de desbrossament amb l’eruga teledirigida s’ha fet en un dels camins forestals del municipi maresmenc de Santa Susanna. A final d’any s’hauria de presentar l’informe que valori els rendiments de la màquina, si amb el mateix pressupost es pot afrontar més superfície, si garanteix la conservació de les espècies, les limitacions tècniques de la màquina i els acabats que deixa i, per tant, si pot causar erosió a la zona.