El tram sense vigilància de la platja de Sant Simó comptarà aquest estiu amb un semàfor intel·ligent que indicarà si és permès el bany. Aquest dispositiu funciona com les banderes que indiquen als banyistes si poden entrar o no al mar a partir de les dades que proporcionarà una boia que recull les dades de l’estat del mar a temps real. Es tracta de la segona fase d’una prova pilot de Protecció Civil de la Generalitat, que ha escollit Mataró per instal·lar aquest dispositiu intel·ligent. Aquest estiu ja s'han instal·lat diferents dispositius a les boies de diverses platges catalanes.
Montse Font, cap del Servei de Gestió d’Emergències de la Direcció General de Protecció Civil: Aquesta segona fase consisteix en què la boia que ens dona dades d’onatge les transformi en un color que seria el símil al color de la bandera de vigilància de platges. Si l’onatge ens digués que és perillós per al bany, el color seria el vermell, si demanés precaució seria el groc i si hi ha un onatge perfecte estaríem amb el verd. Està pensat per platges i cales no vigilades.
Xavier Benet, tècnic de Protecció Civil de l’Ajuntament de Mataró: És un plus en el servei que estem oferint. Tenim un dispositiu dissenyat per les platges de Ponent, Varador, Callao i part de Sant Simó fins al búnquer. Des de l’últim temporal ens ha crescut la platja de Sant Simó que per contracte no hi tenim servei. I serà aquest plus que podrem donar. Ja que els usuaris podran utilitzar més platja, també tinguin aquesta garantia de seguretat de poder valorar si és o no idònia per al bany.
El sistema automatitzat únicament il·lumina el semàfor en funció de la informació que rep de la boia sobre l’estat de la mar, però hi ha altres factors que determinen si és o no permès banyar-se com si hi ha corrents, meduses o contaminació. És per això, que els semàfors també estaran vinculats amb el servei de socorrisme de les platges mataronines, que en cas que observin que algun d’aquests factors fa que el color del dispositiu no coincideixi amb les banderes, el podran modificar.
Moisés Cruañas, cofundador empresa Ona Safe & Clean: Aquesta primera fase és fer que les boies siguin intel·ligents. La segona fase és que les boies es parlin amb els fanals. De manera automatitzada les boies van dient cada 30 minuts el color que li correspondria a aquella platja. També per algun tema de meduses o altres circumstàncies del moment, que correspongui bandera vermella, però no ho sigui, en línia, a través de la web, es poden canviar els colors d’aquests fanals a color vermell.
Montse Font, cap del Servei de Gestió d’Emergències de la Direcció General de Protecció Civil: Sempre que sigui una platja que no hi ha socorrisme, per això sempre diem que si no hi ha socorrisme que evitin aquestes platges, però sabem que aquesta no és la realitat del que està passant al país, doncs el que estem intentant és donar un servei una mica més acurat sobre l’estat de l’onatge.
Aquest estiu a la platja de Sant Simó de Mataró s’instal·larà el semàfor com a prova pilot. Des de Protecció Civil no es descarta implementar aquests dispositius en altres platges, en cas que els resultats siguin positius, com a complement de les tradicionals banderes.