L’Hospital de Mataró disposa des fa un any i mig d’una sala polivalent on organitza tallers de ioga, dansa, nutrició, art i fins i ‘risoteràpia’ per als pacients de càncer. L’objectiu és que els malalts estiguin actius però sobretot que es sentin acompanyats mentre es tracten per curar-se.
Els tallers que s’ofereixen a l’anomenada sala Domum tenen un denominador comú: els seus beneficis. Amb la dansa, els malalts treballen la musculatura; amb el ioga, les emocions, el silenci; amb la nutrició aprenen a preparar una dieta postoperatòria... Hi ha malalts, per exemple, que quan topen amb el càncer encara estan treballant i aquí també hi troben orientació laboral.
La temàtica dels tallers es tria en funció del que més agrada als usuaris de la sala i del que proposen ells mateixos. Aquest any, per exemple, n’han demanat de risoteràpia i de sexualitat. Quan els acaben, els participants hi posen nota. I de moment, el balanç que es fa de l’experiència és més que positiu.
Rosa Monteis, responsable d’Humanització del Consorci Sanitari del Maresme: Darrere de casa sessió hi ha una avaluació. Es puntua de 0 a 10 i tenim la mitjana d’un 9,7. És molt terapèutic. Portem any i mig i els resultats són molt bons. Hi ha usuaris que repeteixen i sempre tenim gent nova.
Per als pacients, però, el més important dels tallers és que els ajuden a sentir-se vius. Al final, els beneficis els acaben notant a nivell emocional.
Maria José Gámez, pacient oncològica i usuària de la sala: Aquí no venim a fer cap tractament mèdic, sinó a passar una estona agradable. Aquest espai és una pastilla que no es pren, sinó que vius. Véns amb ganes i il·lusió. És una pastilla màgica que t’ajuda per dins i et sents bé.
En aquest any i mig de funcionament, han fet ús de de la Sala Domum de l’Hospital de Mataró unes 600 persones, la majoria d’elles dones que a més a més han creat un vincle més enllà del centre hospitalari.
Hi ha cursos que es fan tot l’any; d’altres que són trimestrals i alguns que només tenen 3 sessions, però funcionen i molt. La idea, però, és ampliar la programació i no es descarta fer activitats a l’exterior del centre hospitalari.
L'Hospital de Mataró forma part de la Xarxa Domum que té l'objectiu d'humanitzar l'atenció hospitalària en oncologia. Les activitats que ofereix als malalts són gratuïtes, i complementàries al tractament.
Informa: B. Doñate