L’associació Teixit de Dones de Mataró ha rebut amb els braços oberts la renovació del Pacte d’estat contra la violència de gènere. Tot i que l’acord encara està pendent de ser ratificat al ple del Congrés dels Diputats, inclou mesures inèdites fins ara. De fet, se n’incorporen prop de 500 i l’objectiu és actualitzar el primer document que va tirar endavant l’any 2017. El nou text ha superat el primer obstacle comptant amb el suport de tots els partits excepte de Vox a la Comissió d’Igualtat del Congrés.
Pel que fa a Teixit de Dones, destaquen l’avenç que suposa l’ampliació de situacions que a partir d’ara es protegiran. Algunes de les que es tindran en consideració estan vinculades, per exemple, a la violència vicària, l’econòmica o la que s’exerceix a través d’Internet.
Quitèria Guirao, Teixit de Dones Mataró: Sempre que hi ha un pacte d’estat i que compta amb una majoria ampla, és fonamental. Ens sembla súper bé que això hagi passat la comissió. D’altra banda, estem parlant d’un segon pacte d’estat. El primer va ser el 2017. Aquest segon ha ampliat molt més les diferents situacions sobre les quals hi ha protecció sobre el tema de la violència de gènere.
Aquest segon pacte és la constatació de què cada vegada hi ha més sensibilització vers les violències contra les dones segons l’associació mataronina. Tot i això, admeten que queda feina per fer i que hi ha situacions a les quals encara no se’ls dona cobertura.
Quitèria Guirao, Teixit de Dones Mataró: El moviment feminista encara en vol molt més. Segurament, en un futur tercer pacte incidirem perquè també es contempli l’atenció a les dones migrades i també tot el que té a veure amb una major formació en l’àmbit judicial per deixar de tenir una justícia patriarcal.
El document no només incorpora noves formes de violència sinó que també posa el focus en l’educació i la formació. Les considera dues eines clau en la prevenció.
Milena Herrera, diputada del PSOE: Aquest pacte torna a assenyalar la importància de l’educació com a principal palanca transformadora, com la millor vacuna per prevenir la violència. Apuntala la necessitat de formar els professionals de tots els àmbits perquè reconeguin els seus propis biaixos i perquè detectin millor el masclisme que s’amaga en les conductes quotidianes.
El pacte compta amb una inversió de 1.500 milions d’euros pels propers 5 anys.
Imatge de portada: Teixit de Dones Mataró
Rep les notícies més destacades de Mataró i el Maresme al WhatsApp
- Que no se t'escapi res! Clica aquí i dona’t d’alta.