A les portes de Sant Jordi, l’ambient de la diada s’estén pels centres educatius de la ciutat. És el cas de l’Institut Puig i Cadafalch on, aquesta setmana, han començat a guarnir l’entrada així com els passadissos. Dracs, roses i redaccions fetes pels alumnes lluiran el 23 d’abril. Una jornada per la qual fa dies que es preparen i en què hi ha previstes diverses activitats. Una d’elles és el tradicional concurs literari el qual fa més de 25 anys que se celebra. Per participar-hi, l’alumnat ha de redactar un text, en prosa o poesia, de temàtica lliure i que estigui escrit en català, castellà, anglès o francès. Una proposta que té un objectiu clar: fomentar la lectura entre els joves.
David Caldeira, cap del departament de Llengua i Literatura Catalana de l’Institut Puig i Cadafalch: Fomentar la creació literària i, prèviament, el que intentem fomentar és la lectura. La lectura per plaer, per gust. Els grans escriptors, prèviament, han estat grans lectors. Aleshores, ve aquesta part creativa, expressiva, de tot allò que jo he viscut o he imaginat... ho explico i si està ben tramat pot acabar sent una cosa prou interessant i seductora pel lector.
En total seran al voltant d’un miler les redaccions que s’han presentat aquest any al concurs i les quals acabaran decorant el porxo de l’Institut. L’Angelina i la Paula són dues de les alumnes que han optat per escriure una narrativa.
Angelina, alumna de 4t de secundària de l’Institut Puig i Cadafalch: Teníem unes pautes a classe i vaig escollir una d’elles. Em vaig inspirar en aquesta idea però també en una pel·lícula. La meva redacció tracta d’una nena que es va despertar en una ciutat totalment diferent, al segle XIX. Ella estava molt estranyada perquè no coneixia ningú d’allà.
Paula, alumna de 4t de secundària de l’Institut Puig i Cadafalch: Jo he fet una redacció de tot el que he viscut, de les meves memòries, des del primer dia d’institut fins ara. En la meva redacció es veu molt clar com m’he sentit a l’institut des del primer dia.
Per Sant Jordi regalar un llibre és tradició però a l’Institut Puig i Cadafalch proposen intercanviar-lo.
Arnau, alumne de 4t de secundària de l’Institut Puig i Cadafalch: El que fem és que tu puguis portar un llibre de casa que ja no utilitzis, vagis a unes taules que tenim preparades i te l’intercanviïn per un tiquet. El dia de Sant Jordi amb el tiquet podràs agafar un llibre d’una altra persona.
Oriol, alumne de 4t de secundària de l’Institut Puig i Cadafalch: L’objectiu de la recollida de llibres és donar una altra vida als llibres que tinguem per casa i que estiguin en bon estat, perquè la gent que li agrada llegir els pugui aprofitar. Potser pots trobar un llibre que t’interessi més entre els que han portat els companys.
Amb el compte enrere activat, l’institut mataroní ja només ultima detalls per fer del Sant Jordi d’aquest any una celebració memorable.
Recupera la notícia en vídeo aquí.