Mataró es troba a les portes d’una de les diades més boniques de l’any. Roses i llibres, acompanyats d’una extensa programació, tornaran a guarnir el Sant Jordi del proper 23 d’abril. Els actes començaran de manera oficial el diumenge 21 tot i que el gruix més important d’activitats es concentrarà el mateix dimarts 23 d’abril.
Una de les més concorregudes és la Fira del Llibre. Com és habitual, tornarà a estar ubicada a la plaça Santa Anna i obrirà portes el diumenge 21. Enguany, aglutinarà 29 parades de les quals en 11 s’hi vendran llibres. El mateix dia 21 d’abril, a dos quarts de dotze del matí, el Cafè Nou acollirà la 48a edició del Llibre Gegant de Contes. Fins a dos quarts de dues del migdia, artistes diversos de la capital del Maresme plasmaran en paper les històries que els relatin els nens i nenes de Mataró. A banda, a dos quarts de dotze, tindrà lloc el Correconte del Drac i el Dragalió, que en cercavila, aniran de l’Ajuntament fins al Pati del Cafè Nou per unir-se al Llibre Gegant.
Joan Sarrias, regidor de Promoció de Ciutat: Són 11 parades. 9 de llibreters de Mataró, 1 parada d’autor i 1 de Biblioteques. Aquest any serà un Sant Jordi llarg, de 3 dies. Començarem a muntar el dissabte. El diumenge la Fira ja estarà operativa fins al dia 23 de 9 del matí a 9 del vespre.
23 d'abril, dia central de la programació de Sant Jordi
La jornada més esperada i la que acapararà un major protagonisme serà el dimarts 23. Aquest any s’han autoritzat fins a 270 parades de roses que es distribuiran per la ciutat durant tot el dia.
Ja ben entrada la tarda, a les 7, els Capgrossos agafaran el testimoni per dur a terme la diada Castellera de Sant Jordi. A la mateixa hora, se celebrarà la Trobada de gegants, gegantes i nans de la ciutat a la qual s’hi unirà la Família Robafaves. El recorregut sortirà de l’Esplanada, passant pel carrer de les Monges, el Portal de Valldeix, Sant Francesc d’Assís, el carrer Nou, La Riera i fins a arribar a l’Ajuntament.
La ciutadania, partícip de la Fogonada
Cap a les 10 de la nit arribarà el plat fort, la Fogonada. Aquesta interpretació pròpia de la llegenda de Sant Jordi, al ritme de la melodia de Jaume Punsola, recorrerà la plaça Gran, la de Santa Maria i la de l’Ajuntament. Una nit que clourà, com és tradició, La Coixinera.
La principal novetat d’aquest 2024 és que la Fogonada comptarà amb més participació de la ciutadania. 30 dels foguers i fogueres que s’encarregaran de realitzar els voltafocs a les tres places, han estat escollits a través d’un procés participatiu. La Colla del Drac va impulsar aquesta iniciativa per obrir la festa a més persones. Ha estat aquesta mateixa Colla l’encarregada de formar i assajar amb els voluntaris per garantir l’espectacle del dia 23 d’abril. En total, 121 persones s’han presentat a aquesta convocatòria.
Heidi Pérez, regidora de Cultura: És una de les coses més importants en aquesta Diada. Perquè és on posem de manifest la importància de la participació de la ciutadania. Anem trobant mecanismes i maneres de fer que aquestes festes que formen part de la nostra identitat siguin obertes a tothom que vulgui participar.
Més cites destacades de la programació de Sant Jordi
El programa d’activitats també el conformen l’obertura de portes de l’Ajuntament perquè la ciutadania conegui els seus espais; les iniciatives diverses promogudes per les Biblioteques de Mataró; la conferència institucional a càrrec de la poeta i traductora mataronina Marta Pera el dijous 25 a les 7 de la tarda; o les propostes que plantejaran les diferents llibreries i entitats de la ciutat.
Finalment, per Sant Jordi també és una bona ocasió per retrobar-se amb la Família Robafaves, els Nans, el Drac i el Dragalió. Tots ells estaran a l’Ajuntament des del 19 d’abril fins a l’11 de maig.