La decisió del Govern de modificar el pla especial de sequera perquè les piscines privades puguin obrir aquest estiu com a refugis climàtics públics no convenç les comunitats de propietaris d’habitatges. La mesura els preocupa a nivell econòmic, per les despeses que els pot generar, i en termes de seguretat, ja que haurien de convertir un espai privat en un d’obert a tothom.
Els propietaris de pisos i cases amb piscina comunitària pateixen per l’impacte econòmic de la mesura. Haurien de contractar socorristes? Instal·lar-hi sanitaris? De fet, per això,veurien lògic cobrar entrada per accedir al recinte. Pel que fa a la seguretat, els veïns de zones residencials comparteixen les seves piscines com a molt amb familiars i amics. Ampliar aquest radi d'usuaris els generaria desconfiança.
La modificació del pla de sequera és molt recent, però a Mataró administradors de propietats com Finques Pous ja han començat a reunir-se aquest mateix dimecres per tractar de solucionar tots els dubtes que està generant aquesta decisió entre els afectats.
Josep Maria Font, cap del Departament de Comunitats de Finques Pous: Si donem accés lliure a persones de fora a les piscines, caldrà regular-ho d’alguna manera. No pot ser que els propietaris paguin per un espais comuns i que la gent que ve de fora, no. Hauria de marcar-se un preu. Després ha d’haver-hi una seguretat: almenys un socorrista que asseguri la seguretat dels usuaris. I també caldria un control d’accés.
El Govern ha deixat en mans dels ajuntaments la decisió d’aprovar quines piscines privades i públiques podran ser refugis climàtics aquest estiu. Només així podran omplir-se i reomplir-se d'aigua en la situació de sequera actual.
En el cas de Mataró, tant les comunitats de propietaris com els administradors de finques estan ara molt pendents de la decisió del consistori. De moment, l’Associació Catalana de Municipis, on s’inclou Mataró, ha demanat que es concreti millor la mesura.