El 8 de setembre farà 45 anys de la primera emissió de Ràdio Arenys, l’emissora municipal més antiga de Catalunya. Quan només feia un any de l’arribada de la democràcia, el periodista Antoni Esteve i altres afeccionats a la ràdio van pujar a l’àtic més alt del poble, van penjar una antena d’una finestra i des d’allà van emetre un informatiu. Tenien només un micròfon i un tocadiscos però aquell va ser l’inici d’una emissora que a dia d’avui és tot un referent.
Des que Ràdio Arenys va començar a funcionar, 1979, no ha aturat mai la programació. La posada en marxa de la primera emissora municipal postfranquista va ser possible gràcies a la trobada entre Antoni Esteve, uns veïns amants de la ràdio, entre ells, Antoni Barrachina, i altres periodistes locals, com Assumpció Maresma i Victòria Piany.
Al principi, Ràdio Arenys tenia molt pocs recursos per emetre, però tot i així va oferir informació i continguts d’una forma molt propera, a través d’una programació que agradava i que connectava amb els veïns del poble.
Aviat, es va convertir en un referent a Arenys de Mar, però també per a una trentena de municipis que també volien tenir la seva pròpia emissora. A partir del 1980 molts consistoris van començar a demanar les llicències per emetre.
Els primers anys de funcionament, Ràdio Arenys va tenir els estudis al pis de dalt del mercat municipal fins que el 2003 va traslladar-se al Calisay, on continua funcionant a ple rendiment.
Antoni Esteve, fundador de Ràdio Arenys: "Molt poca gent sabia que érem a l’àtic: la guàrdia civil ens hauria tancat la ràdio perquè no estava legalitzada, tot i estar aprovada en un Ple municipal. Havíem de fer-ho amb discreció. L'èxit de l'aventura és que 45 anys després Ràdio Arenys segueix funcionant i espero que segueixi adapant-se als nous temps amb podcats, IA o amb els dispositius que calgui per seguir oferint aquesta tasca informativa.
Ràdio Arenys també ha servit de trampolí per a molts periodistes locals com Salvador Escamilla, Josep Maria Torrent, Montse Raya o Enric Sierra, l’actual director adjunt de La Vanguardia i conductor – encara avui - del Dominical, el programa més històric de l’emissora.
De fet, el jurat de la 24a edició dels Premis RàdioAssociació ha decidit premiar El Dominical com a Millor Programa de Ràdio Local. Es tracta d’un reconeixement a l’equip d’un programa que és possible gràcies a voluntaris i que ja porta 30 anys en antena.
El lliurament del premi tindrà lloc el proper 26 de febrer al Palau de la Música Catalana, coincidint amb la gala del centenari de la ràdio.