Més enllà de les processons, la gastronomia té un pes específic durant la Setmana Santa. I en aquest sentit, les Mones són les postres indispensables per tancar aquest període vacacional.
El Gremi de Pastissers de Catalunya calcula que aquests dies s'han venut unes 800 000 mones, una part d'elles a Mataró on ja fa setmanes que les pastisseries treballen a un ritme frenètic. Una d'elles és la de Casa Graupera que aquest diumenge i aquest dilluns ha estat un anar i venir de clients buscant la mona pel seu fillol o fillola.
La botiga situada al carrer Sant Simó és una exposició de dolços, molts d'ells encarregats a l'espera de ser lliurats pels padrins i padrines. Tot i que als més despistats encara troben alguna mona sense propietari la gent cada vegada és més previsora, i de fet la previsió té recompensa.
Internet permet que la clientela cada cop sigui més dispar. No cal que el client sigui de Mataró, i durant l'estada de tvmataró han passat per l'establiment persones de Montgat, Badalona, Vilassar o fins i tot del Vallès. Des de Casa Graupera parlen que el preu de les pastisseries de Barcelona fa que la gent vingui a la comarca, però el producte que hi troben també fa molt.
Cada Mona porta darrera una mitjana de tres hores de feina. Es creen els motlles o es tallen els patrons, es treballa la xocolata, s'uneixen les parts, es pinten i es decoren. Per tenir la Mona tan desitjada. Hi ha alguna que s'erigeixi en la Mona del 2024?
Tot i que els temps passen, i les modes han relegat les tradicionals mones de pastís, a un segon terme, encara hi ha qui busca mantenir la tradició i portar el pastís o l'ou per Diumenge o Dilluns de Pasqua.