El col·lectiu Cronopis segurament el podem considerar el gran aparador del circ mataroní. Entenen el circ com a un art escènic sense límits. Ubicats a Can Fugarolas, Cronopis té companyies residents, programa exhibicions i organitza formacions de tota mena. I precisament és exemple per a molts col·lectius nacionals i internacionals del món del circ. Aquest dimecres ho ha tornat a ser en la primera jornada de la segona edició del Pla d’Impuls del Circ de Catalunya que s’ha organitzat a Mataró.
Jordi Mas, Cronopis: D’alguna manera és reconeixement. Portem molt de temps fent circ a la ciutat. Dins el món del circ Cronopis és un referent. Ve gent d’Europa i de tot el món. Totes les companyies catalanes han passat per aquí a fer creació, a actuar o entrenar. I quan se’ns té en compte així és quan tot pren sentit.
Aquest pla d’impuls del circ vigent va començar ara fa dos anys i encara s’allargarà fins a l’any vinent i principalment té la voluntat d’ampliar la programació als municipis. De fet, gràcies a la iniciativa ha crescut la programació d’aquesta disciplina a Catalunya en més d’una trentena de propostes.
Cristina Cazorla, cap de la mesura de Municipis de Circ del segon Pla d’impuls del circ: Si gràcies al pla d’impuls hem fet augmentar la programació amb 35 espectacles, vol dir que aquests municipis han fet un esforç en programar entre 4 i 5 espectacles cada municipi. Se’ls demana una inversió i voluntat d’implementar el circ a les seves programacions quan el pla d’impuls ja no hi sigui.
La jornada ha començat a primera hora des de Can Gassol on 12 tècnics de cultura i regidors de diferents municipis catalans s’han reunit per conèixer l’espai. La sessió s’ha traslladat a la Biblioteca Antoni Comas on s’han pogut intercanviar experiències, bones pràctiques i programacions de circ. Sobre la taula, molts objectius. A la pràctica, moltes ganes d’aprendre.
Cristina Navarro, tècnica de cultura d’arts escèniques Ajuntament de Mataró: Aprendre a ser valent per programar coses diferents, donar suport a les companyies i a compartir despeses, per exemple, perquè vinguin companyies importants de fora. I així apostem per propostes diferents que potser sol no es podria fer.
Òscar Garcia, tècnic de cultura i festes Ajuntament Vallromanes: Si no acabes de tenir la formació en circ és complicat saber què pots programar, què hauries de fer i com s’ha de fer. Té la seva característica com la pot tenir la dansa o el teatre.
Alba Cruells, tècnica cultura Ajuntament Vilanova i la Geltrú: Proximitat i coneixement amb les companyies. No parlem de pols oposats sinó que uns ens alimentem dels altres i viceversa, que uns no poden funcionar sense els altres i al revés. Al final, vol dir créixer junts.
Una setzena de municipis formen part d’aquesta iniciativa promoguda pel Departament de Cultura de la Generalitat. Tot i que també impulsa la dansa i el teatre, s’han posat sobre la taula un total de quinze mesures concretes per potenciar el món del circ en l’àmbit municipal.
Rep les notícies més destacades de Mataró i el Maresme al WhatsApp
-
Prem aquest enllaç, clica seguir i 🔔 activa la campaneta
Dona't d'alta al canal de tvmataró i que no se t'escapi res!