Tal dia com avui, el 13 de març de l'any 2000, el president del govern espanyol anunciava que es decalaria l'estat d'alarma per lluitar contra la pandèmia de la Covid19. El mateix dia 13, ingressava a l’Hospital de Mataró el primer malalt diagnosticat de Covid a Mataró. La doctora Pilar Barrufet, avui jubilada, estava al capdavant de la Unitat d'Infeccions del Consorci Sanitari del Maresme. Avui ha explicat a l'Entrevista de Mataró Ràdio que, tot i que ja s'estaven preparant des de feia dies, la situació es va desbordar per la velocitat de contagis greus. La doctora destaca que una de les lliçons de la pandèmia és la capacitat d'adaptació del personal sanitari davant una situació imprevista, desconeguda i molt greu.
PILAR BARRUFET, infectòloga
DESBORDATS
Nosaltres ens estàvem preparant. De fet teníem notícies d'Itàlia, que la cosa no era tant lleu com encara es deia aquí. I sí que ens vam estar preparant. Però clar, la situació, tal com es va produir i amb la velocitat amb que es va produir, doncs és veritat que es va desbordar i ens vam haver de reorganitzar.
EL PRIMER INGRÉS PER COVID
Em sembla recordar que el primer malalt diagnosticat de Covid va ingressar el 13 de març. És a dir, just ara fa cinc anys. Però, en un temps molt breu, tot se'ns va desbordar. Nosaltres, que havíem previst que tindríem una unitat d'hospitalització de pacients de Covid, en poc temps en teníem quatre.
CAPACITAT D'ADAPTACIÓ
Voldria ressaltar una de les lliçons de la pandèmia. La capacitat d'adaptació del personal en una situació imprevista imprevista, desconeguda i tant greu.
QUÈ HEM APRÈS?
Penso que és d'agrair, aquells aplaudiments que es feien. Jo recordo que aquells dies tornava cap a casa i pensava, mira, està bé. Però ha passat molt de temps i s'ha tornat a la situació de sempre. En aquests moments hi ha un problema de recursos humans en els centres sanitaris, sobretot. Més que de recursos materials, jo crec. Hi ha coses, ja no parlo de persones. Per exemple, en aquests moments a Catalunya tenim un sistema de vigilància de les infeccions molt millor que el que teníem. Sí que és veritat que hi ha coses que ja hem oblidat i que no hem fet. Però sí que hem après altres coses que teníem necessitar de tenir, que no teníem i ara tenim.