logo

tvmataró | La televisió de Mataró i el Maresme

profile

societat Mataró

Petits productors, grans reptes: el crit del territori a la Setmana de l’Economia Social

La quarta edició es tanca amb una jornada dedicada al cooperativisme i l’agroalimentació

per Josep Maria Spà| Compartir


La quarta Setmana de l’Economia Social i Solidària s’ha tancat aquest dissabte a la plaça de Santa Anna amb la “Jornada del Cooperativisme”. Una jornada que ha posat punt final a tres dies d’activitats que han situat l’agroalimentació al centre del debat, amb l’objectiu de donar a conèixer projectes vinculats al sector i fomentar el consum responsable.

 

Mireia Calders, Ateneu Cooperatiu del Maresme “En un moment com l’actual, en què la vida i les polítiques van molt ràpides, les administracions locals han d’apostar per fer molta pedagogia sobre la importància de l’agroalimentació. No només per protegir les terres, sinó pel que fa al consum i al preu just que paguem a la gent que hi ha al darrere. Ens semblava clau portar aquest tema, perquè dins l’economia social i solidària hi ha moltes entitats que fan possible aquesta realitat.”

En el cas de Mataró, la ciutat compta, des del 2021, amb un Pla Estratègic per fomentar l’economia social i solidària. Entre els objectius que fixa, el consistori destaca diverses línies de treball per afavorir aquest model econòmic.

 

Sergi Morales, regidor de Promoció Econòmica i Economia Social “Parlem de polítiques encaminades a generar una alimentació saludable, de proximitat, i també a reduir el malbaratament alimentari. En aquest sentit, Mataró és un exemple amb la nostra estratègia alimentària. A més, treballem per posar en valor l’espai agrari de les Cinc Sènies, que és el gran rebost de la ciutat, i per afavorir el consum de proximitat tant per als consumidors com per als productors locals.”

 

foto1
Un cistell "Collit a casa"

 

 

Precisament, han estat aquests productors locals qui han pres la paraula en una de les xerrades del dissabte, sota un sol i una calor de justícia. Amb el títol “Menjar per viure: agroecologia, cures i territori”, diverses veus coneixedores de l’ecosistema agroecològic del Maresme i de Catalunya han reflexionat sobre què significa menjar de manera justa i sostenible, i han defensat la necessitat de repensar l’alimentació i construir una nova manera de viure i alimentar-nos, tot i les dificultats que afronta avui el petit productor.

 

Anan Correro, cooperativa Arran de Terra “La mercantilització de l’alimentació i el suport que s’ha donat històricament a l’agroindústria han estat claus perquè la petita pagesia no pugui continuar. El que cal ara és apostar per una pagesia arrelada que ajudi a construir un territori més resilient.”

Paco Cerviño, enginyer agrònom “El tema és molt complicat perquè vivim dins un sistema econòmic capitalista, però el paper del petit productor és fonamental. Hauria de créixer en superfície, en nombre i en protagonisme. És difícil, però molt necessari per curar la terra, l’atmosfera i la nostra relació amb la natura.”

La jornada d’aquest dissabte ha comptat també amb activitats infantils i concerts, que han ajudat a dinamitzar l’ambient malgrat les condicions meteorològiques, que no ho han posat gens fàcil.

| Compartir

Loading related news...
Aquest portal web utilitza cookies per millorar l'experiència de l'usuari. En utilitzar-lo, accepteu totes les cookies d’acord amb la nostra Política de Cookies.