El Parc Central de Mataró s’ha tintat de morat aquest dissabte amb la 12a edició de Les Dissantes, la festa inclusiva i solidària que organitza la Fundació Maresme. L’objectiu de Les Dissantes és fer visible la discapacitat intel·lectual. I només cal fixar-se les xifres d’assistència per veure que ho ha tornat a aconseguir: la popular ‘flashmob’ que acompanya la versió de la cançó d’en Santi, ‘Jo soc com tu’, ha reunit 7.000 persones i els concerts de la nit, 14.000.
L’encarregat de versionar aquest any ‘Jo soc com tu’ ha estat l’artista barceloní Mama Dousha. Ell ha posat la veu a una ‘flashmob’ que ha coreografiat Dans in Vitro; que han escenificat diversos voluntaris de la Fundació Maresme i que ha presentat el creador de contingut mataroní Wiz Problema.

Però aquest no ha estat l’únic acte de la tarda que ha tingut bona acollida per part del públic, ja que ‘el tardeo’ amb bingo musical que s’ha fet, en aquest cas, al Pati del Cafè Nou ha aplegat 800 persones, una xifra que el consolida per a edicions properes. Per a l’organització de Les Dissantes, la festa ha estat tot un èxit.
Sergi Galera, coordinació de Les Dissantes: Teníem bones expectatives i s’han complert amb escreix. La ‘flashmob’ ha atret 7.000 persones, que és una xifra molt bona. Però amb els concerts hem arribat a superar fins i tot en algun moment les 15.000 persones, sobretot amb Hotel Cochambre. El nostre objectiu és normalitzar la presència de les persones amb discapacitat. Sense la participació d’aquestes persones amb discapacitat a la festa no podríem haver-ho.
La consellera de Drets Socials i Inclusió, Monica Martínez Bravo, ha estat una de les assistents als actes del Parc Central. De la festa, n’ha destacat, precisament, el gran desplegament organitzatiu que permet que Les Dissantes siguin una realitat.
Mònica Martínez Bravo, consellera de Drets Socials i Inclusió: La Fundació Maresme va una tasca immensa en coordinació amb l’Ajuntament per fer que les festes populars tinguin aquesta adaptació a la discapacitat. Hem pogut veure els jocs infantils, que sovint estan dinamitzats i una flashmob espectacular on hem pogut participar i reivindicar el valor de la discapacitat, no com un col·lectiu per donar-li atenció, sinó com un col·lectiu per ser reivindicat per la diversitat que aporten a la societat.

La festa ha continuat a la nit al Parc Central amb una sessió doble de concerts, que ha duplicat les 7.000 persones de la ‘flashmob’. La primera actuació ha estat la del mateix Mama Dousha, que ha repassat un repertori que va més enllà del famós ‘Rikití’. Després, ha estat el torn d’Hotel Cochambre, formació que ha fet de les versions i de les ganes de passar-ho bé la seva carta de presentació. La 12a edició de Les Dissantes ha acabat cap a les quatre de la matinada amb la música de dj Badabronx, substitut d’última hora de Dj Lin.
Com altres anys, Les Dissantes han estat possibles gràcies al suport de més de 260 voluntaris, 40 dels quals, amb discapacitat intel·lectual, que han ajudat en els moments clau de l’organització. Des de la Fundació Maresme es destaca la seva col·laboració, però també la de la quarantena d'empreses, entitats i institucions del Maresme que hi han aportat recursos econòmics i materials.
Informa: B. Doñate