Vint-i-cinc anys després d’inaugurar el Nou Parc Central, aquest extens pulmó verd de la ciutat s’embarca en una nova transformació crucial. L’objectiu és potenciar encara més la seva funció ecològica, afavorir la seva biodiversitat i, en definitiva, preparar-se millor davant dels desafiaments del canvi climàtic. Els espais verds, a banda de millorar la qualitat de vida de les persones, ajuden a abaixar la temperatura de les ciutats, clau davant les onades de calor, absorbeixen contaminació i permeten, per exemple, una millor gestió de les pluges torrencials.

Per tirar endavant aquesta renovació, emmarcada en l’ambiciós projecte Re-Natura, l’Ajuntament destina més de 457.000 euros per generar 10.000 metres quadrats d’ombra en aquells punts que més s’utilitzen, com els passejos i les zones de joc del parc. Per aconseguir-ho es plantaran 190 arbres nous i gairebé 4.300 plantes als dos recintes, tant a l’històric com al nou. Una actuació que no deixa al marge l’avinguda Corregiment per convertir-la en un nou corredor més verd que reconnecti millor els dos espais.
Elizabet Ruiz, regidora d’Espai Públic i Equipaments Municipals: La nostra proposta és actuar també a l’avinguda Corregiment perquè, quan els ciutadans entrin en un dels parcs, puguin continuar a través d’aquest nou eix verd que es produirà i no es produeixi cap barrera.

Al Parc Central vell es plantaran alguns plàtans per mantenir l’estètica del conjunt arbrat, es millorarà la compactació del sòl per garantir la supervivència dels exemplars existents, alguns d’ells singulars per la seva edat, i es plantaran nous arbustos per generar una zona de refugi per a insectes pol·linitzadors.
Al nou Parc Central, a banda de guanyar més zones d’ombra on ara no n’hi ha, se substituirà la gespa actual per un nou prat florit. Però, un dels pilars d’aquest projecte és millorar l’aprofitament de les aigües pluvials, tenint en compte el desnivell del recinte.
Elizabet Ruiz, regidora d’Espai Públic i Equipaments Municipals: En tots els projectes ja treballem en aquesta línia tan sostenible, que és poder aprofitar l’aigua de pluja i la seva escorrentia. Ho fem amb depressions dins del terreny per retenir l’aigua i reaprofitar-la. Això permet un millor drenatge i que, quan hi ha inundacions, l’aigua deixa de baixar com un riu.

Els treballs, finançats parcialment pels fons europeus Next Generation, està previst que es puguin començar aquest mes de juliol a la zona del Parc Central vell, amb la voluntat de finalitzar-los abans que acabi l’any. Un pas més per fer de la capital del Maresme una ciutat més verda i resilient.