Les fortes pluges locals cada cop són més freqüents. Episodis extrems que proliferen pel canvi climàtic. Darrerament, aquestes fortes precipitacions han causat estralls en algunes rieres i zones inundables de la comarca provocant ensurts en alguns casos i fins i tot alguna víctima mortal.
És per això que Protecció Civil fa una crida als municipis i a la ciutadania a minimitzar riscos davant les pluges intenses locals, cada vegada més freqüents pel canvi climàtic. Més de la meitat de les poblacions amb risc d'inundacions no tenen un pla per fer-hi front, tot i ser obligatori, i la Generalitat els insta a posar-hi remei.
Sergio Delgado, subdirector de Programes en Protecció Civil: Sense el pla municipal el sistema és coix. La Generalitat no pot suplir en el moment d'una inundació o d'un avís de previsió d'inundació el rol municipal. Per això és important que aquests municipis amb risc elevat facin el pla, perquè si no hi ha una sèrie de mesures en l'àmbit local, tancament d'accessos, identificació de vulnerables que no es faran i, per tant, hi ha un risc per a la població.
521 municipis de Catalunya estan obligats a tenir un pla per risc d'inundació, però sis de cada deu no el tenen a punt perquè el tenen caducat o bé perquè encara no l'han redactat. Dels 30 municipis de la comarca, 10 el tenen aquest pla pendent de revisió i sis encara no disposen d'aquest document, entre els quals Vilassar de Mar, Masnou, Montgat, Palafolls, Sant Cebrià o Vilassar de Dalt. El Col·legi de Geòlegs de Catalunya fa una crida a la responsabilitat a tots els municipis que encara no tenen un pla de protecció civil per risc d'inundació.
Joan Manuel Vilaplana, director de l'Observatori del GeoRisc del Col·legi de Geòlegs de Catalunya: Ens preocupa, això fa temps que ens preocupa i està bé que existeixi una normativa de l'INUNCAT que faci fer plans de protecció civil per risc d'inundacions a escala local i que els ajuntaments o bé no els facin, cosa que em sembla terrible i s'ha de corregir immediatament o bé que es tinguin aquests plans i no s'utilitzin adequadament.
El ple de Tiana va aprovar el seu primer pla per risc d'inundació a finals del 2023 i després el document va passar a Protecció Civil. Ha estat el mes de juliol d'aquest any que ha rebut l'homologació i ara ja és una realitat. Un pla que contempla les eines per actuar en casos d'inundació en un municipi en què el pas de les rieres ja ha provocat estralls. Les pluges locals intenses de principis de setembre a Tiana van causar la mort d'una dona que va aparcar a la riera del municipi i l'aigua se la va endur.
Isaac Salvatierra, alcalde de Tiana: Estem en una era de canvi climàtic i això vol dir adaptació al canvi climàtic. Tenir present que cada cop hi ha més fenòmens meteorològics extrems i això obliga les administracions a adaptar-nos i a prendre un seguit de decisions. Un d'ells és el pla local de protecció civil, que ha de preveure aquests fenòmens extrems i a quins riscos la població de Tiana. Sobretot el pla ens interpel·la a l'hora de fer avisos a la població. Tenim una de les rieres on aparquen cotxes i no està soterrada i es fan avisos perquè els veïns no hi aparquin els cotxes.
Caldes d'Estrac compta amb un Pla d'inundacions que data del 2018, però segons determina Protecció Civil està pendent de revisió per incloure les darreres actualitzacions. Precisament a Caldes, aquest mes de setembre va tenir lloc un episodi de fortes pluges que va arrossegar dues noies per la riera, que baixava plena a vessar, que van resultar il·leses. A banda del pla específic, l'Ajuntament de Caldes assegura que ja treballa amb l'Agència Catalana de l'Aigua per soterrar la riera, com ja es va fer fa anys als municipis amb característiques similars del voltant.
Albert Batlle, alcalde de Caldes d'Estrac: El pla vigent és un pla de protecció civil que dona resposta a les emergències per inundacions, però també per incendis o altres emergències naturals. Tenim un problema greu comparat amb altres municipis del Maresme que és que la riera no està soterrada i encara que no plogui massa, ja baixa aigua suficient per a evitar que la gent pugui travessar i quan plou molt tenim rierades que passen per sobre. Per la festa major hi va haver un incident que l'aigua va arrossegar dues persones si no arriba a ser per la policia, haguéssim tingut un greu problema.
La capital del Maresme també ha patit en els darrers anys incidències a causa de les inundacions. Fa dos anys, un home va quedar atrapat dins del seu vehicle quan el pas soterrat del Cargol es va inundar. L'Ajuntament de Mataró va instal·lar un any després una quinzena de barreres metàl·liques en els accessos a rieres i passos soterrats per poder evitar el pas en cas de fortes precipitacions i millorar la seguretat en situacions de risc d'inundacions.