Més de 700 plaques fotovoltaiques omplen el terrat de l’edifici universitari del TecnoCampus. Ocupen els més de 1.400 metres quadrats d’aquesta superfície i tenen una potència de 322 kwp. L’aposta, que està previst que en funcionament aquest mes d’abril, sorgeix de la voluntat del parc tecnològic de posar en pràctica la sostenibilitat, més enllà del camp acadèmic, i ser-ne referent a la ciutat. Una instal·lació que permetrà generar el 14% de tota l’electricitat que consumeix el parc.
Josep Lluís Checa, director general TecnoCampus: Ha permès també entrar en l’àmbit de la sostenibilitat més enllà de l’acadèmic, si no també en la pràctica, per això estem molt interessats a ser referent. I a més a més ho hem pogut fer a través d’una pròpia empresa del parc, com és Solar Tradex, cosa que realimenta més aquest model TecnoCampus. També esperem el retorn d’aquesta inversió en forma d’estalvis i en forma d’eficiència energètica, que aconseguirem al llarg de tot l’any.
El desenvolupament del projecte, en les seves diferents fases, ha recaigut en empreses del parc tecnològic. Es va adjudicar a Solar Tradex, una empresa instal·lada al parc tecnològic, i de la part d’enginyeria i direcció d’obra se n’ha encarregat Bancells ECO Tècnics, també del TecnoCampus.
Frederic Andreu, director general de Solar Tradex: Som l’empresa que executem el contracte sota les prescripcions dels promotors, la Fundació TecnoCampus, i la direcció facultativa que és una empresa que a més és una empresa que també està allotjada aquí al TecnoCampus que és Bancells ECO Tècnics i que han fet la part d’enginyeria. Nosaltres hem muntat els panells solars, l’estructura, la connexió elèctrica i el posem en funcionament. Ens fa molta il·lusió participar-hi perquè fa molts anys que estem allotjats al TecnoCampus i que la part d’enginyeria també l’hagi fet una empresa de Mataró, com nosaltres.
Roger Bancells, soci fundador de Bancells ECO Tècnics: La nostra participació ha estat en la redacció i els estudis inicials, i un cop valorat i acceptat el projecte per la seva execució, estem fent la coordinació d’obra i de seguretat i salut. És una instal·lació que poques vegades, per les dimensions i recursos que té hi podem participar i menys al teu municipi.
La instal·lació de panells solars s’emmarca en una iniciativa de ciutat. El TecnoCampus és el vint-i-novè equipament en què de l’Ajuntament de Mataró finança el muntatge de plaques fotovoltaiques. Es tracta de l’estructura de plaques més gran fins al moment i la previsió és que aquest 2025 se’n facin tres més: a la pista de Cirera, a l’escola de la Llàntia i a l’escola l’Arboç. A més, el projecte permet compartir l’energia generada amb altres equipaments, de moment amb una cinquantena d’espais i la voluntat és arribar a una setantena.
Xesco Gomar, regidor d’ecologia urbana: Si no haguéssim fet cap instal·lació d’aquestes 29 que ja tenim instal·lades, estaríem pagant una factura anual d’1 milió quatre-cents mil euros. Aquestes instal·lacions han fet que estiguem pagant justament la meitat, 700 i escaig mil euros a l’any. Amb la qual cosa ja parla molt bé de l’estalvi energètic i econòmic que això suposa per a l’Ajuntament, però és que a més gràcies a les cobertes estem deixant d'emetre 189 tones de CO₂ a l’any.
Una actuació, la del TecnoCampus, de més de 225.000 euros finançats per l’Ajuntament de Mataró. Fins al moment, el consistori mataroní ha rebut més de 2 milions d’euros de la Diputació de Barcelona per les instal·lacions als diferents equipaments aquests darrers anys.