Mataró s’ha proposat anar més enllà en la lluita contra la violència masclista i exigir més fermesa a les administracions competents. Tots els grups polítics presents a la darrera Junta de Portaveus de l’Ajuntament, menys VOX i el PP, han donat suport a una proposta del PSC per reclamar al governs català i espanyol mesures efectives contra aquest tipus de violència, que enguany ja ha provocat la mort de 33 dones a l’Estat.
D’acord amb la proposta, aproivada com una declaració institucional prèvia al Ple de setembre, el consistori mataroní demanarà a la Generalitat que apliqui polítiques efectives contra la violència envers les dones i l’impuls del Pacte Català contra la Violència Masclista. També instarà al govern espanyol a declarar un estat d’emergència masclista que permeti aprovar mesures urgents per garantir el dret de les dones.
Els grups municipals que signen la proposta, aprovada com una Declaració Institucional prèvia al Ple de setembre d’aquest dijous, coincideixen a l’hora de definir la violència masclista com una xacra que cal erradicar. És tal la situació que, quan el PSC va presentar la proposta, a mitjan agost, la xifra de dones assassinades a l’Estat era de 29 i ara ja es situa en 33 víctimes.
Xesco Gomar, portaveu del PSC a l'Ajuntament de Mataró: Insisteixo: les dades d’aquest estiu i del conjunt de l’any són esgarrifoses i hem volgut posar sobre la taula aquest debat perquè pensem que és una situació intolerable.
Sergi Morales, portaveu d'En Comú Podem a l'Ajuntament de Mataró: Volem condemnar la xacra que estem patint com a societat i refermar el compromís Ajuntament contra la violència masclista i vicària.
Pim Camprubí, portaveu d'ERC a l'Ajuntament de Mataró: ERC hi ha donat suport perquè és una xacra que cal eliminar i hem de treballar des de totes les administracions.
Carlos García Cádiz, portaveu de la CUP a l'Ajuntament de Mataró: Estem estudiant com ampliar-la com a actitud i matèria de ple dret de l'Ajuntament perquè la institució es personi en les causes obertes contra les dones que hagin patit violència masclista a Mataró.
La proposta ha prosperat tot i l’oposició de VOX i l’abstenció del PP, que han justificat el contingut del seu vot perquè consideren que no és prou inclusiva.
Judith Cortés, portaveu de VOX a l'Ajuntament de Mataró: Vox condemna tot tipus de violència cap a les dones, però també cap als infants i o la gent gran que es doni al nucli domèstic. Per això hi hem votat en contra.
Cristian Escribano, portaveu del PP a l'Ajuntament de Mataró: Mostrem el nostre rebuig total a la violència masclista, però quan una declaració institucional inclou coses massa ideolegitzades i que fan que molta part de la societat se senti desplaçada no podem votar-hi a favor.
A Mataró, a banda de comptar amb serveis municipals, les dones víctimes de la violència masclista poden informar-se i demanar suport al SIE, un centre d’atenció integral que gestiona per la Generalitat. Només l’any passat, des d’aquest local situat al carrer Churruca, i que ara està pendent d’un trasllat, es van atendre gairebé un miler de dones de Mataró i d’arreu del Maresme.
Suport al pacte entre el PSC i ERC i reconeixement al sector del lleure
La darrera Junta de Portaveus de Mataró també ha aprovat una declaració institucional segons la qual l’Ajuntament dona suport al pacte entre el PSC i ERC que ha facilitat la investidura de Salvador Illa com a president de la Generalitat. La declaració, una proposta dels republicans, ha estat aprovada amb els vots a favor dels dos socis del govern local – el PSC, En Comú Podem Mataró - i ERC.
Xesco Gomar, portaveu del PSC a l’Ajuntament de Mataró: Segurament la notícia més important de l’any a Catalunya ha estat el nomenament de Salvador Illa coma president de la Generalitat. Aquesta votació favorable per part d’ERC comportava una sèrie de compromisos del president El que ha fet ERC és una declaració institucional on reclama que aquest acord s’executi. I hi hem donat suport perquè evidentment creiem que els acords que es signen s’han de complir.
Pim Camprubí, portaveu d’ERC a l’Ajuntament de Mataró: Des d’aquí volem enviar un missatge a la ciutadania de Mataró que l’Ajuntament dona suport a aquest pacte que té tres grans eixos: la producció, promoció i defensa del català, la continuació de les polítiques socials iniciades pel govern de Pere Aragonès i aconseguir la independència fiscal del país.
A la Junta de Portaveus també s’ha aprovat una proposta d’En Comú Podem Mataró per reclamar el reconeixement de les entitats de lleure educatiu i de tots els seus professionals.
Sergi Morales, portaveu d'En Comú Podem Mataró: Volem posar en valor la tasca que fan els milers de voluntaris en el casals, colònies i ara també a partir de setembre en tots els esplais, caus que comencen a la ciutat i amb moltíssims joves de la ciutat que treballen desinteressadament per un món més just i solidari i formar ciutadans més crítics. El lleure està vinculat a un dret com és l’educació en la igualtat d’oportunitats, el desenvolupament personal i de l’autonomia i en el benestar físic i emocional.
Aquesta proposta d'En Comú Podem Mataró ha tirat endavant amb el suport de tots els grups municipals presents a la darrera Junta de Portaveus. Junts per Mataró no hi ha assistit i per això no ha votat tampoc cap altra declaració institucional.
Informen: B. Doñate i C.Sánchez