Es calcula que cada any moren 3,2 milions de persones al món a causa de la manca d’activitat física. Aquesta és una de les dades que s’han posat sobre la taula aquest dimecres a l’Espai Mataró Connecta, que ja fa temps que acull una sèrie de debats en el marc de l’Agenda Urbana 2030. En aquesta ocasió s’ha parlat de les possibilitats que ofereix l’espai públic per acollir propostes relacionades amb l’activitat física. Una aposta estratègica que consisteix en transformar municipis com Mataró per tal que, a mitjà i llarg termini, es converteixin en espais de salut a l’aire lliure.
Carmen Cabezas, experta en salut pública i exsecretària de Salut Pública de la Generalitat: Transformar les ciutats perquè siguin entorns facilitadors de l’exercici físic. Que ens permeti fer-ho juntament amb els nostres amics, famílies, fills i filles, pares i mares... Fer activitat física en grup ajuda encara més. I que sigui cada dia, en cada moment. Que l’opció més fàcil sigui moure’ns activament. Tot això ajuda moltíssim a la salut de les persones i, a més, d’una manera gratuïta i accessible per a tothom.
Mataró ja fa temps que es posa les piles en aquest sentit i les xifres parlen per si soles. En els últims anys, els parcs de salut i cal·listènia superen la vintena i també s’han anat creant itineraris. De fet, l’Ajuntament prescriu l’activitat física a través de la marca ‘Posa’t en marxa!’. Un treball que és transversal i que es realitza des de diversos serveis del consistori com Esports, Salut o Promoció de Ciutat.
Laura Seijo Elvira, regidora de Ciutat Inclusiva i Saludable: Com no podia ser d’una altra manera, treballem de forma transversal i sota el paraigua de Mataró Ciutat Cuidadora. Però aquesta transversalitat més molt més enllà, perquè també engloba fins i tot els centres d’atenció primària de la ciutat amb una taula d’acció comunitària on es treballa l’activitat física com un espai saludable i necessari per a tota la població.
Teresa Torres, tècnica de Salut Pública: L’objectiu és intentar que l’entorn afavoreixi els comportaments saludables. Per això estem fent aquest traspàs en col·laboració amb els diferents agents de salut del territori i d’altres disciplines per poder treballar en l’entorn, millorar-lo i aconseguir que sigui fàcil fer-hi salut sempre que les persones vulguin.
Mayra Botey, tècnica d’Esports: El fet de començar a veure la ciutat com un equipament esportiu en si. Si vas al metge i et recomana fer activitat física, no cal que vagis a un equipament ni t’hi has d’inscriure, sinó que només cal que surtis i tindràs a l’abast un munt de recursos, estratègies i eines per fer salut i activitat física i tenir hàbits saludables.
Aquest debat forma part del projecte Mataró Ciutat Esportiva, que surt del Pla d’Acció Mataró Agenda Urbana 2030 que es desenvolupa des de l’any 2022. Un pla que es va elaborar a partir d’una diagnosi i diversos debats al respecte que van desembocar en prop d’una vintena de projectes amb incidència en cinc àrees diferents amb l’objectiu de traçar la ciutat del futur.