L'eutanàsia està regulada per llei a l'estat espanyol des de l'any 2021. Però el camí fins la seva aprovació ha estat molt llarg. Des de fa 40 anys existeix una associació que defensa el dret a morir. L'associació Dret a Morir Dignament obrirà un punt d'informació al Centre Cívic Pla d'en Boet que atendrà les persones interessades a rebre informació. La doctora Glòria Cantarell, expresidenta de l'associació, i la voluntària Virginia Luna, han explicat a l'Entrevista de Mataró Ràdio la importància de deixar per escrit el Document de Voluntats Anticipades. Tot i que consideren que la Llei de la Regulació de l'Eutanàsia es queda curta per determinats supòsits, la valoren positivament.
El Punt d'Informació s'inaugura el 26 de setembre a les 5 de l atarda. Obrirà el segon i el quart dimecres de cada mes d'11 a 13 hores. Cal cita prèvia a través de correu electrònic: mataro@dmd.cat. El Punt d'Informació es posa en marxa amb la col·laboració de l'Ajuntament de Mataró, que cedeix l'espai al Centre Cívic.
GLÒRIA CANTARELL, expresidenta Dret a Morir Dignament (DMD)
Per nosaltres és la llei que era possible en aquell moment. Però, clar, es queda curta. De tota manera, el que voldríem nosaltres és que es complissin tots els criteris de la Llei arreu de l'estat, i després ja lluitarem per ampliar-la.
VIRGINA LUNA, voluntària Dret a Morir Dignament (DMD)
Tenemos una herramienta fundamental, que es desconocida, pero que es la tarea también fundamental que queremos llevar a cabo en el Punt d'Informació, que es el Document de Voluntats Anticipades. Y ese documento sólo entra en vigor en el momento que tu ya no te puedes expresar.
GLÒRIA CANTARELL
És que si no hi ha document, el metge, l'equip mèdic o l'equip assistencial, només té la possibilitat d'anar preguntant a la família: "Què hagués volgut?, Tirem endavant o no?, Què fem?". Si hi ha el document és molt més clar. Perquè les famílies moltes vegades no estan d'acord: "A mi m'havia dit que sí, que tirem endavant, Doncs, a mi, m'havia dit que no". I ja hi som, no?