‘Josep Anselm Clavé. D’Icària a la República Federal’ és el nom de la conferència que aquest dilluns a la tarda ha posat punt final a la celebració de l’Any Clavé a Mataró, un any que commemora el bicentenari del naixement del músic. La figura de Clavé, però, va molt més enllà de la música. Això, precisament, és el que ha plasmat la conferenciant Anna Costal, que és musicòloga, professora de l’ESMUC i també comissària de l’Any Clavé a Catalunya. Costal ha ressaltat les diferents facetes de Clavé, com a poeta o polític. La seva joventut, explica, va ser marcada per la novel·la ‘Viatge a Icària’ d’Étienne Cabet, que li va transmetre uns valors que va intentar aplicar convertint metafòricament Espanya en Icària on tothom, inclosa la classe treballadora, sabia música. Un fet que els igualava com a societat.
Anna Costal, comissària de l’Any Clavé: Mataró és el cor número 7 dels més de 85 que es van fundar en només 4 anys a aquesta gran Federació. La Antigua de Mataró es va fundar el 1856. A cada poble del Maresme n’hi havia un. Eren ciutats industrials i molt progressistes. Molta gent s’hi va apuntar, no només per cantar. Clavé oferia una educació superior per a adults. A més, els coristes, pagant uns cèntims al mes, tenien seguretat social i si es moria un corista destinaven uns diners per les vídues... era un ecosistema pensat per la classe treballadora i el seu progrés.
Alguns dels actes que Mataró ha fet al llarg d’aquest any per commemorar la figura de Clavé han estat un concert al Teatre Monumental amb la participació de diverses corals mataronines i la projecció d’una pel·lícula recuperada d’ara fa gairebé 100 anys sobre un acte en honor a Clavé.
Rep les notícies més destacades de Mataró i el Maresme al WhatsApp
- Que no se t'escapi res! Clica aquí i dona’t d’alta.
| Comp