Amb motiu de la Setmana Contra l’Abandonament Escolar Prematur, Mataró organitza un seguit d’activitats per donar visibilitat a un problema que afecta a tota Catalunya amb una preocupant taxa del 14%, que supera la mitjana espanyola i de la Unió Europea.
Precisament aquest dilluns a l’Escola d’Adults de Can Noè ha tingut lloc una xerrada que ha posat en relleu quines són les principals causes de l’abandonament escolar i com s’ha de prevenir. Alumnes del centre i docents han participat explicant la seva experiència i compartint idees que podrien ajudar a reduir també la segregació escolar.
I és que, segons la directora de la Plataforma Zero Abandonament de la Fundació Bofill, Rosalina Alcalde, tant la situació social i familiar d’origen influeix molt en les oportunitats.
Rosalina Alcalde, directora de la Plataforma Zero Abandonament de la Fundació Bofill: països que treballen la prevenció, que es fixen en els perfils de risc i que tenen instruments per fer-ho identifiquen més de 100 tipologies de persones que poden abandonar, o sigui que hi ha molta diversitat, però el que les dades ens permeten veure és que la situació social i familiar d’origen influeix molt. L’experiència escolar és una cursa d’obstacles i com més recursos tens per esquivar-los millor anirà, però si per la teva condició d’origen no tens aquests recursos, serà molt més difícil.
Des de la fundació reclamen també que s’aposti pels educadors socials, ja que poden ser un bon acompanyament per tots aquells alumnes, sobretot de secundària. I és que més del 60% dels estudiants que abandonen el curs es troben l’etapa d’educació obligatòria.
Per aquest motiu, des de l’Ajuntament fan polítiques per continuar reduint el que ara és una taxa de més del 16% d’abandonament escolar a Mataró.
Bea Delgado, regidora d'Educació: continuem amb el projecte de Noves Oportunitats Educatives (NOE) per tornar a engegar el camí cap al curs educatiu, i ara al mes de març farem la setmana de Mataró Orienta per promoure la formació i igualtat d’oportunitats a totes les edats.
Des de la Fundació Bofill asseguren que ja hi ha un teixit municipal que garanteix poder baixar del 14% al 9% a Catalunya; unes xifres que serien les ideals segons la Unió Europea.