La rumba catalana és un dels trets identitaris de Mataró. No només perquè el considerat pare del gènere, Peret, fos mataroní, sinó perquè la ciutat ha estat bressol d’un bon feix d’artistes rumberos. Una relació d’amor amb el gènere que s’han consolidat en diversos moments de la història i que el proper 20 de setembre es segellarà amb una gran festa. Aquell dissabte el Port acollirà el Dia de la Rumba, una jornada farcida d’actuacions i activitats obertes a la ciutadania que té per objectiu reivindicar i posar en valor aquest gènere tan arrelat i el patrimoni musical que se’n desprèn.
Heidi Pérez, regidora de Cultura: Havíem d’agafar aquests dos elements que són tan identitaris de la nostra ciutat com és la rumba i la mirada que tenim d’obrir al mar a la resta de Mataró.
L’Escola Municipal de Música de Mataró donarà el tret de sortida a la cita amb un taller participatiu de rumba que es farà al Centre Cívic Cabot i Barba. Una oportunitat per descobrir i familiaritzar-se amb les bases rítmiques del gènere.
A partir del migdia, la festa es traslladarà al Port. D’entrada, amb una fusió de vermut i masterclass de rumba catalana per posar en pràctica conceptes com les palmes o el ventilador amb tres mestres de luxe: Sicus Carbonell, Alfonso Malla i Eva Senda. L’activitat es reprendrà a la tarda amb un concert molt especial: ‘El llegat de Peret’, que comptarà amb Dani Pubill, net del Pere Pubill i Calaf. Tot un homenatge que servirà de preludi d’una gran nit musical. ‘Mataró, ciutat de rumba’ és el nom de l’espectacle que portarà a l’escenari una formació única, creada per a l’ocasió i amb una forta representació mataronina. Yumitus Hernández, Rafalito Salazar, Petete Malla, Andy Hernández, Joanet López i Geo Blanch faran un recorregut per la història de la rumba catalana. Per rematar-ho, comptaran amb les col·laboracions especials de Miliu Calabuch, Onclu Joanet, Onclu Rafael i Carles Belda.
Sicus Carbonell, cantant de Sabor de Gràcia i vicepresident de la Plataforma per a la Defensa de la Rumba Catalana: Mataró és Rumba Catalana. Se l’associa, moltes vegades, a Barcelona. Però hem de comptar que el pare de la Rumba Catalana, que era en Peret, va néixer a aquests carrers de Mataró. Mataró és rumbera. El que falta és fer aquest festival, instaurar-lo i donar-li sortida. Hi ha grandíssims músics de Rumba Catalana que o han nascut en aquesta ciutat o, com és el meu cas, vivim en aquesta ciutat. Ens han adoptat, en el meu cas, des de fa 18 anys.
El festival, que s’espera que s’instauri en el calendari cultural mataroní, és una mostra més del compromís de la ciutat amb la rumba catalana. Un relació que l’any 2013 es va consolidar amb la creació del grup Mataró Rumba All Stars, format per músics locals, i que a principis del 2023 es va ratificar quan la Junta de Portaveu de l’Ajuntament va aprovar, per unanimitat, donar suport a la declaració d’aquest gènere musical com a Patrimoni Cultural Immaterial de la Humanitat per la UNESCO. Un camí que continua obert.