Comença la vaga de lloguer a Catalunya. El Sindicat de Llogateres fa una crida a tothom que vegi vulnerats els seus drets a adreçar-se a aquesta organització i deixar de pagar el lloguer, una acció de protesta que volen estendre després de la manifestació del 23 de novembre que va aplegar milers de persones a Barcelona contra els abusos al sector de l’habitatge.
El Sindicat de Llogateres ha iniciat aquest dimecres una campanya per sumar adhesions a la vaga de lloguers. Des d'ahir a la tarda diverses “brigades llogateres”, com les han anomenat, han començat a trucar portes buscant adhesions.
Enric Aragonès, portaveu del Sindicat de Llogateres: Dues promocions d’habitatge protegit gestionat per la Caixa a Salou i el Vendrell han retornat les dues mensualitats de l’any perquè els han estat cobrant il·legalment l’IBI i dues més de Sant Menat ahir van decidir anar a la vaga de lloguers que començarà l’1 de març, si han aconseguit el 25% de l’adhesió dels habitatges. Aquest és només l’inici d’un moviment vaguista que el sindicat de llogateres vol estendre a molts altres blocs. Per tant, fem una crida a tothom que tingui conflictes amb la propietat a acostar-se al Sindicat de Llogateres, a organitzar-se tots els veïns i veïnes i, si cal, anar a la vaga de lloguers.
El Sindicat de l’Habitatge de Mataró, per la seva banda, apunta que arribat a aquest punt, la vaga és una eina útil i necessària i apunten ara mateix la situació de l’habitatge és “extrema”. A més, alerten les condicions d’accés a l’habitatge acaben creant situacions com els infrahabitatges, persones que es veuen obligades a rellogar i desnonaments.
Bruna, militant del Sindicat d’habitatge de Mataró: El que està clar és que la vaga de lloguers és una eina útil i necessària que s’ha d’utilitzar en el context actual, perquè estem en una situació extrema. Hi ha hagut un encariment abismal dels preus de lloguer i dels preus de compra que fa que cada cop menys classe treballadora pugui accedir a comprar i la gent que acaba accedir al lloguer vagi amb l’aigua al coll. També veiem abusos sistemàtics per part dels rendistes.
En el marc de la vaga de lloguers, a Mataró també s’està portant a terme la campanya porta a porta per informar un per un els llogaters dels seus drets en l’habitatge i per conèixer la situació dels veïns.
Bruna, militant del Sindicat d’habitatge de Mataró: El porta a porta ve de què nosaltres estem acostumades a abaixar el cap amb els problemes d’habitatge, a resignar-nos i acostumem a no culpar ningú o nosaltres mateixes. El porta a porta serveix per dir que s’ha de dir prou i que no hem de resignar-nos. Quantes persones tenen clàusules abusives i no en són conscients, o els hi han pujat el lloguer i han de retallar en calefacció o no els han renovat el contracte sense saber on aniran. Per això, els diem que el Sindicat els pot assessorar al Casal de les Esmandies.
Per la seva banda, el vocal de la Secció de Dret Civil del Col·legi d'Advocats de Barcelona, Joan Sacristán, ha explicat al NOTÍCIES EN XARXA que s'han de justificar molt bé aquestes accions a nivell legal.
Joan Sacristán, vocal de la Secció de Dret Civil del Col·legi d'Advocats de Barcelona: El primer que hem d’intentar fer no és boicotejar el sistema sinó que un sistema de seguretat jurídica implicaria que els drets de les dues parts han d’estar coberts. Per tant, iniciar una vaga i deixar de pagar, com a mínim ha de tenir una mínima justificació legal. D’entrada el Sindicat de Llogaters està protegint situacions en les quals es posa de manifest que hi ha un impagament de la quota de lloguer ja que consideren que tenen dret a una retribució o a què se’ls tornin a diners a conseqüència d’un IBI que ha estat impagat. Per tant, jo entenc que en aquest cas la justificació serà intentar compensar aquest dret que té el llogater davant del propietari que per culpa de l’incompliment per part del propietari, ho volen compensar utilitzant aquest mitjà de pressió.
El Sindicat de l’Habitatge de Mataró ofereix assessorament setmanal als barris de Cerdanyola i Rocafonda, tant de caràcter jurídic com mediacions. La pròxima trobada prevista serà el dijous 16 de gener a les 18h al Casal de Barri de les Esmandies.