Sota un sol de justícia i coincidint amb la data del seu naixement, aquest diumenge Mataró ha rendit un homenatge a un dels seus ciutadans més il·lustres: Josep Puig i Cadafalch. L’acte ha estat organitzat per l’Associació d’Amics de Josep Puig i Cadafalch i ha tingut lloc al monument que es va alçar al Parc Central en honor a l’arquitecte mataroní.
A partir de les 12 del migdia, diverses iniciatives han anat succeint-se a la que ha estat la 15a Diada d’aquest homenatge. Una de les iniciatives ha estat una ofrena floral que ha anat a càrrec d’entitats ciutadanes i de representants de les institucions. Tenint en compte que Puig i Cadafalch va deixar llegat tant a la capital del Maresme com a Argentona, membres dels consistoris dels dos municipis han participat en l’esdeveniment. A banda, la jornada també ha comptat amb la participació de la Coral La Nota, agrupació musical la qual ha anat intervenint a l’acte oferint el seu repertori. Una altra de les activitats previstes per aquest diumenge ha estat l’explicació de Vicens Boher i Antoni Caminal sobre les quatre columnes que l’arquitecte mataroní va alçar a Barcelona l’any 1919. Unes columnes que van haver-se de reconstruir el 2010 perquè la dictadura de Primo de Rivera va acabar amb elles pel seu simbolisme.
Eduard Prats, vicepresident de l’Associació Amics de Josep Puig i Cadafalch: Des de l’Associació sempre hem cregut que Josep Puig i Cadafalch és un dels personatges il·lustres de Mataró. Creiem que val la pena anar fent periòdicament, cada any, aquest homenatge. L’hem de seguir fent perquè ens dona peu a continuar treballant sobre la figura de Puig i Cadafalch.
Núria Moreno, regidora de Mataró Segura: Des del món local tenir una persona com el Josep Puig i Cadafalch, un mataroní amb les dimensions que té per la persona polifacètica que era, polític, arquitecte, docent, historiador... Tenim encara una empremta molt viva a la nostra ciutat i per això és molt necessari que hi hagi aquesta transmissió d’aquests coneixements de cara a la ciutadania.
Puig i Cadafalch va néixer a la capital del Maresme el 1867 i va deixar edificis modernistes tan significatius a la ciutat com la Casa Coll i Regàs. A més, també va reformar el Saló de Sessions de l’Ajuntament o va projectar i executar la coberta del Mercat del Rengle, entre d’altres. El seu llegat arquitectònic però, no finalitza a Mataró. De fet, a Argentona hi va deixar la seva casa d’estiueig, la capella del Sagrament i Can Garí.