A ningú li passa per alt que les últimes setmanes han anat acompanyades de pluja. A la costa en general i a Mataró en concret.
Joaquim Serra, meteoròleg del Consell Comarcal del Maresme: En aquesta estació meteorològica, el mes de setembre han caigut 96 litres per metre quadrat. Per tant, s’assembla molt als que hi havia antigament. A excepció del 2020, amb el temporal Gloria, des del 2018 no teníem una tardor com la que, de moment, estem tenint. Els últims dos anys, de fet, la tardor ha desaparegut literalment. La tardor des del punt de vista de la precipitació. De la temperatura també, tothom sap que portem molts anys amb màniga curta per la Castanyada.
I sembla que, aquest 31 d’octubre, podria seguir la mateixa línia.
Joaquim Serra, meteoròleg del Consell Comarcal del Maresme: Totes les projeccions climàtiques indiquen això. A excepció del novembre i el desembre, que donen una temperatura mitjana dins del que tocaria i, per tant, sembla que podríem tenir més o menys fred, que és el que toca en aquesta època de l’any. A l’espera que es compleixi això, a la resta estem parlant de temperatures per sobre de la mitjana. Tant aquí com en el conjunt del continent europeu.
Però tornem a la pluja, perquè les dades donen peu a ser optimistes. Encara que sigui amb moderació. Des que va començar l’any, a Mataró han caigut més de 400 litres per metre quadrat i els mapes indiquen que tant l’octubre com el novembre poden ser plujosos.
Ara bé, una flor no fa estiu. A l’interior de Catalunya està plovent poc i els embassaments no deixen de baixar. Tot i que plogui, la sequera no ha acabat.
Joaquim Serra, meteoròleg del Consell Comarcal del Maresme: Això és molt important, perquè ens pensàvem que la sequera s’havia acabat. Vam passar del 25% de les reserves d’aigua a les conques de Catalunya, amb tothom alertat, a més del 30% i ens pensàvem que la cosa s’havia acabat. Però ara tornem a estar al 27%, per tant només dos punts per sobre de quan semblava que s’havia d’acabar el món.
Fins al maig, a Mataró ja havia plogut més que en tot el 2023. A més, l’octubre ja ha començat passat per aigua; de moment s’han registrat 40 litres per metre quadrat. Aquestes dades es recullen en aquesta estació meteorològica que està gestionada per Servei Meteorològic Comarcal, el METEOMAR.
És una de les 14 estacions que el CCM té repartides per tot el territori maresmenc. Aquesta en concret es troba al parc de Rafael Alberti, a tocar de la plaça Itàlia i la Via Europa. Dins de la instal·lació hi ha dos pluviòmetres, un d’acumulació i un d’automàtic. A més, també hi ha un anemòmetre, que s’encarrega de mesurar el que ha estat un dels grans protagonistes d’aquests últims dies, el vent.
Joaquim Serra, meteoròleg del Consell Comarcal del Maresme: La matinada del dilluns, concretament, ens va sorprendre molt, perquè eren vents associats a precipitacions que passaven per la zona del Vallès bastant intenses. Cap mapa donava una situació de vent d’aquest tipus. També cal dir que, a cap registre oficial del Maresme, es va superar el llindar d’alerta.
Però no es relaxin, perquè podríem estar a les portes d’una setmana de canvis. Tinguin el paraigua a mà perquè s’acosten dies moguts.