Mataró ha recordat aquest dimecres la figura de Lluís Hugas amb la segona jornada de campanologia que s’ha fet a l’espai Mataró Connecta amb motiu del segon aniversari de la seva mort. Una conferència, a càrrec de l’arxiver i campanòleg Daniel Vilarrúbies, que s’ha centrat en la preservació dels tocs tradicionals de les campanes de Catalunya.
Precisament, Hugas, qui va ser campaner major de Santa Maria i tot un referent de la cultura popular a la ciutat, va ser un dels impulsors de la reforma que es va fer ara fa un any. Una restauració dels bronzes amb l’objectiu de preservar el toc de campanes manual, patrimoni de la humanitat per la UNESCO, i recuperar la manera de tocar d’abans de la Guerra Civil. En aquest moment fosc de la història de l’Estat Espanyol, detalla Vilarrúbies, es va fer malbé el 88% de patrimoni artístic. En aquesta conferència ha presentat un decàleg de bones pràctiques de cara la preservació dels campanars i reconeix que la reforma feta a Mataró ha estat modèlica:
Daniel Vilarrúbias, director de l’Arxiu Comarcal de l’Alt Penedès: El cas de Mataró és modèlic. Ha sabut trobar l’interès i la inquietud per fer les coses ben fetes. Ha sabut trobar bon assessorament, recursos i ha sabut posar en conjunció favorable l’Ajuntament, la Generalitat, la parròquia… l’equip humà dels campaners ha assolit un èxit clar.
Amb aquesta restauració de les campanes, Mataró va aprofitar per canviar la manera de tocar-les. Es va passar de voltejar-les (donar una volta de 360 graus) a ventar-les (col·locar-les, com a màxim, en posició vertical), que és com es toquen tradicionalment a Catalunya.