Amb la convocatòria d’una nova edició de la Llei de Barris a l’horitzó, Mataró treballa perquè alguns dels barris de la ciutat puguin ser dels primers a rebre aquests ajuts. La data clau serà dilluns. Serà llavors quan el president del Govern, Salvador Illa, anunciï les bases que regularan una legislació pensada per rehabilitar alguns barris per, així, evitar-ne la seva degradació i millorar la cohesió social. Per a quan es publiqui de manera oficial, segons detalla David Bote, l’alcalde de la capital del Maresme, es volen tenir projectes avançats.
David Bote, alcalde de Mataró: L’hem demanada, l’hem buscada i el que esperem és que algun barri de la nostra ciutat pugui beneficiar-se d’aquesta convocatòria. Fa temps que ens estem preparant. Estem treballant en els projectes. Hem anat avançant-nos a quan s’obri la convocatòria perquè és important per Mataró. El nostre objectiu és ser escollits com un dels primers barris que formaran part d’aquesta nova edició de la Llei de Barris.

Tal com ha pogut saber tvmataró, la nova convocatòria de la Llei de Barris comptarà amb un finançament de 800 milions d’euros i, cada any, se’n podran beneficiar una vintena de municipis. Les quantitats que es calcula que percebrà cada localitat anirà entre els 3 i els 25 milions d’euros i es podran destinar a accions recollides a les bases.
Cerdanyola i Rocafonda, dos barris beneficiats en convocatòries anteriors
Tot i que l’alcalde David Bote encara no ha donat a conèixer per quins barris s’estan treballant projectes, el cert és que en convocatòries anteriors, Cerdanyola i Rocafonda van figurar entre els beneficiats. Per exemple, gràcies a la del 2005, Cerdanyola va rebre 7,5 milions d’euros. Llavors es van destinar a guanyar dos equipaments nous com van ser el centre de formació permanent Tres Roques i el casal de la gent gran Oriol Batista. A Rocafonda, en canvi, fins el 2014 es van invertir prop de 10 milions d’euros procedents d’aquests ajuts. En aquest barri, es va urbanitzar l’avinguda Perú, la Ronda Rafael Estrany, el parc del Palau i el de Rocafonda. També es van rehabilitar dos blocs d’habitatges de Les Santes i es va construir la biblioteca Antoni Comas.

La Llei de Barris del govern de Pere Aragonès, passa de llarg del Maresme
L’última convocatòria similar a la que es vol presentar dilluns la va impulsar el govern de Pere Aragonès. Va ser el 2023 i es va anomenar pla “Barris amb futur”. Una iniciativa que es va desplegar durant el 2024 i va beneficiar 20 barris i 40 micropobles de Catalunya d’especial complexitat. Cap d’aquests però, va ser al Maresme. En aquella ocasió, Mataró s’hi va presentar amb accions per dur a terme a Cerdanyola i Rocafonda. Malgrat això, la ciutat en va quedar fora.

Esperança a la comarca per poder-se acollir a la nova convocatòria
Qui s’ha referit avui també a l’anunci de Salvador Illa sobre la Llei de Barris ha estat la portaveu dels socialistes al Parlament, Elena Díaz. Tot i que ha mostrat prudència i ha demanat esperar a dilluns per conèixer les bases que regularan la nova legislació, ha defensat que molts municipis se’n beneficiaran, entre ells, els del Maresme.
Elena Díaz, portaveu del PSC al Parlament: En el cas del Maresme, municipis com la ciutat de Mataró es poden veure gratament recompensades per aquesta Llei de Barris. Nosaltres sempre diem que aquesta llei dignifica els barris, millora la seva convivència i que dota d’aquells serveis i recursos que necessiten. Creiem que és una molt bona llei per reivindicar als barris aquells serveis que ofereixen i la vida dels seus veïns i veïnes.