Continua la pressió a Educació pel tancament de línies d’I3. Aquest dimecres a la tarda la plataforma ‘La Pública, l’escola de tothom’ ha convocat una desena de concentracions a les seus de serveis territorials d’arreu de Catalunya, entre elles Mataró. La direcció de la plataforma i diversos sindicats s’han desplaçat fins a la capital del Maresme que, reconeixen, és un dels municipis més afectats per les retallades amb 4 grups tancats, dos d’infantil i dos més d’ESO. La xifra augmenta a escala comarcal. Al Maresme se’n perden un total de 14, 6 d’I3 i 8 de primer d’ESO.
Lidón Gasull, portaveu ‘La pública, escola de tothom’: No podem estar a tot arreu, però la veritat és que els tancaments de Mataró són molt particulars perquè, a més, s'estan fent tots en centres de màxima complexitat. És la pitjor de les idees que pot tenir el Departament d'Educació com a eina per combatre la segregació. En ciutats com Mataró no es poden tancar línies en escoles de màxima complexitat. Per això simbòlicament era important ser aquí avui.
A partir de les 5 de la tarda les AFAs de l’Escola Rocafonda, Camí del Mig i de l’Institut Thos i Codina han sortit davant dels centres a manifestar-se. Les 3 columnes han confluït al carrer Churruca. Després de tallar la Nacional durant mitja hora han empaperat la seu de Serveis Territorials del Maresme i el Vallès Oriental amb missatges com ‘L’escola pública no es toca’ o ‘+recursos i – segregació’.
Els representants de les AFAs han defensat que les escoles dels seus fills són centres d’alta complexitat i que el tancament de les línies atempta cap al model d’escola pública. Per evitar la supressió de grups, el que proposen és la reducció de ràtios. Un moviment que també permetria millorar l’atenció als alumnes.
Jordi Esquerra, membre de la Junta de l’AFA de l’Escola Rocafonda: Anem a dir a Serveis Territorials que la planificació i els criteris que estan seguint no només no tenen ni cap ni peus, sinó que en lloc d'aportar solucions el que fan és agreujar els problemes ja existents com la segregació. La de Rocafonda és una escola de màxima complexitat i el Camí del Mig d'alta complexitat i tancar línies en centres com els nostres l'únic que fa és agreujar la segregació.
Berta Mundó, mare de l’Escola Camí del Mig: A més a més, això posa tota la pressió als centres educatius per aconseguir una demanda en lloc de protegir les escoles d'alta i màxima complexitat i de defensar l'escola pública
Rosa Robledo, presidenta de l’AFA de l’Institut Thos i Codina: Nosaltres reivindiquem que el fet que tanquin línies fa que es perdi l'oportunitat de poder reduir ràtios, sobretot als instituts. A les escoles de Primària són més baixes, però a l'ESO estem amb 28 alumnes i hi ha classes de batxillerat que arriben a ser de 37 alumnes.
Aquest dissabte la mateixa plataforma ha organitzat una concentració unitària al Parc de l’Estació del Nord de Barcelona.