Series capaç de lletrejar ‘il·luminador’, ‘enxaneta’ o ‘escura-xemeneies’? Hauries pensat en la ela geminada, la vocal neutra o el guionet? Aquestes són només algunes de les paraules amb les quals els participants del Pica Lletres s’han d’enfrontar si volen guanyar el programa. Un dels formats més longeus de les televisions locals, que busca difondre la llengua catalana i que avui ha aterrat a Mataró. El Foment Mataroní ha estat l’escenari de la fase eliminatòria de la zona ‘Garbí’, integrada per 12 centres vinguts del Maresme però també, de Badalona i Santa Coloma de Gramenet.

Així doncs, des de primera hora del matí, desenes d'alumnes s'han aplegat a les portes de la instal·lació mataronina. Equipats amb pancartes, han anat entrant amb un únic objectiu: donar suport als representants dels seus centres al Pica Lletres. Amb tot el públic a lloc, a les 10 del matí han començat els primers enregistraments. Els encarregats de trencar el gel han estat els participants de l'Escola Divina Providència, de Mataró; l’Institut Pere Ribot, de Vilassar de Mar; l’Institut Can Peixauet, de Santa Coloma de Gramenet; i el Col·legi Badalonès, de Badalona. Pels concursants, l’experiència és motiu d’orgull i responsabilitat a parts iguals.
Aina, alumna de 3r d’ESO de l’Escola Divina Providència: Per mi és una experiència molt divertida i m’agrada molt participar.
Adrià, alumne de 3r d’ESO de l’Escola Divina Providència: Creiem que és molt important per difondre la cultura catalana.
Biel, alumne de 3r d’ESO de l’Institut Pere Ribot: Està molt bé i estem contents, amb ganes. També estem una mica nerviosos, però bé.
Haruki, alumne de 3r d’ESO de l’Institut Pere Ribot: Fa il·lusió perquè al final és una cosa especial. També una mica nerviosos.
Thiago, alumne de 3r d’ESO de l’Institut Can Peixauet: Estem molt emocionats perquè això és una experiència molt enriquidora. També és important divulgar el català perquè crec que s’està perdent.
Ivet, alumna de 3r d’ESO de l’Institut Can Peixauet: És un repte per mi perquè a casa parlo català i també és molt emocionant poder participar en aquest concurs.
Blanca, alumna de 3r d’ESO del Col·legi Badalonès: Ens fa molta il·lusió i creiem que és una gran oportunitat. Hem estat practicant molt i ben amb moltes ganes.
Lucía, alumna de 3r d’ESO del Col·legi Badalonès: Estem molt contentes encara que una mica nervioses. Esperem que tot vagi bé.

S’han enregistrat un total de 4 programes, produits per tvmataró i La Xarxa, tres corresponents a la fase classificatòria i un darrer en el qual s’ha erigit el centre que competirà per proclamar-se guanyador del Pica Lletres a la Gran Final nacional. Un repte d’alçada pels participants els quals porten dies preparant-se per l’ocasió.
Aina, alumna de 3r d’ESO de l’Escola Divina Providència: He intentat practicar a casa.
Adrià, alumne de 3r d’ESO de l’Escola Divina Providència: He practicat per millorar a classe, amb els meus companys, i també a casa. Crec que pot anar bé.
Biel, alumne de 3r d’ESO de l’Institut Pere Ribot: Nosaltres ens vam preparar amb l’aplicació. Hem estat practicant durant temps. Però potser ara, en el programa, se’t fa una mica més complicat.
Haruki, alumne de 3r d’ESO de l’Institut Pere Ribot: Hem practicant junts i també amb la família.

Aquesta tarda ja es coneixerà el centre que representarà la zona ‘Garbí’ a la Gran Final del mes de juny. Per saber quin és però caldrà esperar a l’abril que és quan s’emetran els programes gravats avui.
