Davant la possibilitat d’estar patint un d’ictus, cada segon compta. És per això que a Catalunya s’ha implementat un protocol d’actuació urgent anomenat Codi ictus. Quan s’activa, el sistema sanitari posa disposició de la persona que està patint l’ictus un seguit de dispositius assistencials que actuen amb rapidesa i efectivitat per tal d’evitar que aquesta malaltia cerebrovascular vagi a més i pugui deixar unes seqüeles pitjors. Per tal d’intervenir amb celeritat però, és vital detectar els símptomes quan apareixen. Aquests poden ser variats en funció de la zona que afecti l’ictus.
Ernest Palomeras, cap de neurologia de l’Hospital de Mataró: Des de la pèrdua de força d’un braç o una cama, a desviació de la boca (asimetria de la cara), pèrdua de la capacitat per parlar, alteracions del llenguatge... tot plegat de forma sobtada. Però n’hi ha d’altres. Com per exemple pèrdua de visió d’un ull o pèrdua sobtada de l’equilibri.

En el cas de l’Hospital de Mataró, cada mes s’activa el Codi ictus entre 25 i 30 vegades. Una xifra que el cap de neurologia d’aquest centre sanitari, Ernest Palomeras, admet que ha augmentat en els darrers anys i que si bé és cert que afecta en major grau la població de més de 60 anys, tothom està exposat a poder-ne patir. Palomeras considera que un motiu que explicaria el creixement de l’activació d’aquest protocol mèdic específic és que ara es coneix més la malaltia i que la ciutadania està més conscienciada sobre què ha de fer quan detecta algun símptoma.
