La vaga prevista per aquest dilluns, i sis dies més alterns distribuïts fins al 3 d’abril, no s’ha acabat executant. Un acord in extremis tancat ahir al vespre entre la majoria dels sindicats de Renfe i Adif i el Ministeri de Transports ha permès que es desconvoqués l’aturada.
L'R1, una de les protagonistes de l'acord
Un dels aspectes inclosos dins del pacte, i amb plena repercussió al Maresme, és que no es traspassarà la línia R1. Tot i que el tram de 73km comprès entre la Sagrera i Maçanet havia de ser el primer a canviar de mans (s’havia d’enllestir abans que s’acabés el primer trimestre d’aquest 2025), el Ministeri ha acabat fent marxa enrere. Finalment, serà Adif qui continuarà “realitzant l’administració integral de la infraestructura incloent la gestió de la circulació”.
Renfe tindrà una participació majoritària en la nova empresa de Rodalies i la Generalitat és queda amb la presidència del consell d'administració
A banda d’aquest punt, també s’ha acordat que Renfe tindrà una participació majoritària, lleugerament per sobre del 50%, dins de la nova empresa que gestionarà Rodalies. Malgrat això, serà la Generalitat qui controlarà el consell d’administració del nou operador. Tindrà els mateixos representants que Renfe, però un d’ells ocuparà la presidència d’aquest òrgan.
Els empleats podran escollir en quina operadora treballar
Una altra de les preocupacions dels treballadors era la de poder escollir a quina empresa quedar-se quan es fes efectiu el traspàs de la xarxa ferroviària de l’Estat a la Generalitat. Tal com van pactar ahir, seran els mateixos empleats els que podran decidir si continuen treballant per Renfe i Adif o passar a la nova empresa mixta de Rodalies.
La desconvocatòria de la vaga no evita una jornada de retards a Mataró
A l’estació de tren de Mataró la jornada s’ha despertat amb total normalitat pel que fa a freqüències de pas i volum de gent en un dia feiner. Les pantalles d’informació tampoc indicaven ni cancel·lacions ni retards, malgrat que al llarg del matí se n’han acabat registrant alguns a causa també d’una incidència tècnica a un dels combois a l’estació de plaça de Catalunya a Barcelona.
Els usuaris més matiners no han notat les afectacions tot i que lamenten la situació i asseguren que viatjar amb l’R1 és tota una incertesa.
Eva Lledós, usuària de l'R1: Avui se salten trens, com cada dia, amb vagues o sense. Aquí a Mataró va molt malament. Igual ve el tren per la via 2, com la 3 o la 5 i has de córrer des d’una punta fins a l’altra i quan hi arribes, resulta que l’han canviat. No tothom té vint anys i crec que és una presa de pèl a l’usuari.
Ximo Grifo, usuari de l'R1: Normalment, agafo des d’Arenys de Mar el tren de les 7.20h i avui he agafat el de les 7.10h. Com que normalment el servei ja és irregular, quan hi ha vagues o plou, intento sortir abans i, si a més a més ja veig que no va com toca, truco a la feina i aviso.
John Carbonell, usuari de l'R1: Molts cops hi ha retards. El de la 5 va malament i el de la via 4 moltes vegades ni surt. Per sort el de la via 2 normalment sí que compleix. Sempre agafo el de i 26, però com que moltes vegades no arriba, haig d’agafar el justificant perquè sinó a l’institut no em deixen entrar.
A l’espera de veure com evolucionen aquestes negociacions del traspàs de la gestió de Rodalies, en aquesta línia ferroviària que travessa el Maresme de punta a punta, ja s’hi estan invertint des de l’any passat més de 15 milions d’euros. La raó és que es tracta de la primera línia de tren de la península, compta amb 73 quilòmetres de recorregut, passa per 21 municipis diferents i és una de les línies més transitades de tot l’estat espanyol.