Fa setmanes que l’olor de neules envaeix el carrer Sant Simó i, en funció d’on bufi el vent, els seus voltants. La flaire nadalenca s’escapa de l’obrador de Casa Graupera, que funciona amb més intensitat des de principis de novembre, i convida tothom qui passa per allà a caure en la temptació. La temptació de les neules artesanes que, des de 1895, s’elaboren en aquest racó del centre històric de Mataró. Les quatre germanes que tiren endavant la tradició tenen una carta amb més de 50 varietats.
Teresa Graupera, copropietària Casa Graupera: D’especial tenim receptes antigues com la neula medieval, de la qual tenim quatre varietats: la que es menjava a l’Edat Mitjana, la farcida de xocolata, la de crema catalana i la novetat d’aquest any, que és amb crema de festuc, perquè la gent ens ho estava demanant. Després tenim les neules clàssiques, que sempre són més o menys les mateixes però adaptades als gustos de cada persona: més gruixuda o més prima, amb xocolata més o menys forta. I també les neules farcides, que ens permeten anar innovant, com aquest any, que hem tret una neula farcida de xocolata amb crema de festuc.
El festuc és l’estrella d’aquest any. També l’han inclòs en torrons i polvorons. Unes novetats que, com és habitual, sobreviuran a les festes només si agraden.
En aquest obrador s’hi fan desenes de milers de neules cada Nadal. Però més enllà de la varietat, el secret, segons Teresa Graupera, és aquest.
Teresa Graupera, copropietària Casa Graupera: El secret és que són acabades de fer. Si que comencem una mica abans que amb els torrons, perquè la neula té una caducitat llarga. Però tenim poc temps, perquè quadrem bastant la producció diària amb les vendes. Però la gent no s’ha de preocupar perquè no es quedarà sense neules. Es poden encarregar, es poden venir a buscar abans... Sempre que no ens les mengem, és clar, que són per Nadal! Això sí, ben guardades aguanten bé. Així que aquelles persones que es vulguin estalviar les cues dels últims dies, poden venir abans.
L’any que ve hi haurà festa grossa, a Casa Graupera. Arribaran a la xifra rodona dels 130 anys. La celebració, però, comença aquest Nadal amb la sorpresa que han preparat per als clients.