Llavaneres ha fet aquest cap de setmana festa grossa per tornar a realçar un dels seus productes estrella i amb més projecció: el pèsol garrofal. Una varietat única que només es conrea al municipi amb les llavors que els pagesos s'encarreguen de preservar amb cura campanya rere campanya.
Jordi Guardiola, Horta Marcó: Nosaltres fem pèsol garrofal, que és una varietat típica de Llavaneres. En comparació amb el pèsol del Maresme, el pèsol floreta, aquí fem el pèsol garrofal. La característica és que és més dolç perquè antigament les garrofes queien a terra i aquest sòl quedava més dolç. Nosaltres tenim la mateixa llavor des de fa més de 40 anys.
Les altes temperatures d'aquest hivern no han afavorit la collita d'enguany. Els 6.000 quilos de pèsol garrofal que s'han recol·lectat representen un 40% menys que l'any passat. Una producció més petita, però que els pagesos han assegurat que manté la mateixa qualitat de sempre.
Nani Mora, Horta Graupera: Aquest any no ha anat gairebé bé, el gener i febrer ha fet molta calor i això ha provocat que hi hagués molt poca flor a les plantes. Sort que hem tingut aigua per regar, però això no ens ha salvat la temporada. Estem patint per poder servir a tothom que ens demana pèsols.
La davallada de la producció i que la collita ja està pràcticament tota venuda no ha estat cap impediment per celebrar la Festa del Pèsol, que enguany ha recuperat el parc de Ca l'Alfaro com a espai de la trobada.
La cita gastronòmica ha servit perquè els visitants coneguin, comprin, però també tastin els populars pèsols de Llavaneres. Una festa que també ha fet una crida col·lectiva per cuidar el planeta perquè el fil conductor de totes les activitats ha estat la sostenibilitat i el consum responsable.
Annabel Martínez, regidora de Promoció Econòmica: Una novetat de la festa és que l'hem envoltada en termes de sostenibilitat. Totes les activitats i les parades venen amb aquests criteris per conscienciar la gent respecte a la terra. Estem parlant del pèsol, un producte que estimem molt i que hem de preservar perquè ara per ara només el cultiven 5 productors locals.
El pèsol de Llavaneres també és protagonista de la Mostra Gastronòmica, on participen els restaurants locals oferint menús especials per degustar la millor cuina de l'anomenada perla verda del Maresme.