Sant Andreu de Llavaneres s’ha proposat transformar-se en una ‘smart city’ o ciutat intel·ligent. L’objectiu és aplicar l’ús de les noves tecnologies, sobretot en equipaments públics, per millorar l’eficiència energètica i la gestió dels serveis municipals. Per aconseguir-ho, l’Ajuntament disposa del suport de la Diputació de Barcelona i de l’ús de la plataforma 'Smart Region'.
Aquesta plataforma permet gestionar de forma automatitzada dades com la temperatura dels edificis o la qualitat de l’aire, una informació que després es pot consultar. Així, es pot saber quina és la cobertura wifi, la gestió dels dipòsits d'aigua, el consum de plaques solars o el nivell de residus de vidre. Fins i tot es pot i encendre i apagar llums, com es farà ara amb els llums de Nadal.
La recollida de totes aquestes dades es fa a través d’uns sensors que ja s’han començat a instal·lar a diferents punts del municipi. A la sala d’exposicions de Can Caralt, per exemple, n’hi ha uns que controlen la temperatura i la humitat de l’espai. Però també recullen dades de diferents sensors amb una antena de cobertura quilomètrica que permet connectar 2.000 dispositius.
Lluís Gorostiaga, tècnic de Noves Tecnologies de Llavaneres: Ens permet tenir un control, decidir com actuar a nivell de futur. Ara agafem moltes dades però potser l’any vinent diem a l’estiu no ha calgut tenir encès això tantes hores, per tant ho podem anar reduint. O de cara a les temperatures, controlar els aires condicionats. Els sistema llegeix temperatura i humitat i podem ordenar-li que si la temperatura és de 28 graus, que ningú pugui engegar-lo. És per ser més eficients en general.
L’aposta de l’Ajuntament per convertir Llavaneres en una ‘smart city’ forma part d’un propòsit molt més ampli: complir amb els objectius de l’Agenda 2030, tal i com explica l’alcalde del municipi, Àlex Neira.
Àlex Neira, alcalde Sant Andreu de Llavaneres: Els objectius que ens hem marcat en aquesta Agenda 2030 és aconseguir és que tot el sistema sigui més sostenible, eficaç i eficient, reduir costos i tenir informació en temps real.
El compliment de l’Agenda 2030 passa per construir infraestructures resilients; promoure que les indústries siguin inclusives i sostenible; fomentar la transformació digital del municipi; garantir un consum sostenible i, ara més que mai, adoptar mesures urgents per combatre els efectes del canvi climàtic.
Informen: B. Doñate i C.Sánchez