Satisfacció, prestigi, repte, oportunitat i responsabilitat. Aquestes són les paraules que més han sonat aquest dimecres a la tarda a l’Hospital, ara ja universitari, de Mataró. La nova categoria s’ha oficialitzat en un acte institucional que ha estat la cirereta del pastís d’una col·laboració que es remunta més de vint anys enrere. Avui s’ha materialitzat gràcies al concert que han signat el Consorci Sanitari del Maresme, la Universitat Autònoma de Barcelona i el Departament de Salut de la Generalitat i que atorga al centre mataroní l’estatus d’universitari. Això es reflecteix al rètol que presideix l’entrada principal i en dues plaques que s’han col·locat just abans del vestíbul. Però de portes cap endins suposa una oportunitat d’or per enfortir l’hospital a nivell acadèmic, científic i assistencial.
Pere Clavé, director d’Innovació i Recerca del Consorci Sanitari del Maresme: És un concert que ens dona molta potència, molt volgut per persones molt importants que s’han compromès amb el futur de la ciutat, de l’hospital, però també de la comarca. Amb el futur no només de cura assistencial sinó també de nova assistència, nova recerca i nova innovació que permeti millorar allò que fem diàriament.

A efectes pràctics, aquest concert implica que els estudiants de diverses titulacions relacionades amb la salut de la UAB hi podran realitzar part de la seva formació, tant acadèmica com pràctica. Ho faran alumnes dels graus de Medicina i Logopèdia, el màster en Psicologia General Sanitària o de la facultat de biociències. El de la capital del Maresme és el cinquè hospital universitari vinculat a la UAB, que es troba entre les 200 millors universitats del món.
Javier Lafuente, rector de la UAB: Per a l’Autònoma és una satisfacció, és normalitzar una situació de facto i que permetrà continuar incrementant la capacitat de formació de la UAB en l’àmbit de la salut. Tenim gairebé 400 alumnes de primer de grau de Medicina on necessitem incrementar tant la qualitat com la quantitat a nivell hospitalari. Per això per a nosaltres unir el nostre destí a un hospital petit però d’una qualitat excepcional ens va molt bé.
Aquesta etapa recentment estrenada també tindrà un impacte positiu en la població. Els actors principals d’aquest concert destaquen que els pacients i el seu entorn en sortirà beneficiat.
Antoni Plasència, director general de Recerca i Innovació del Departament de Salut: Atendre a la població, els malalts, les seves famílies i la comunitat en general no només és una qüestió de saber fer una sèrie de coses, sinó que també és estar al dia, a l’última dels darrers coneixements. I què millor, per desenvolupar nous coneixements, que fer-ho des de la pràctica clínica, la pràctica assistencial. Per tant, el que això representa és la possibilitat i el reconeixement de la capacitat que tenen l’Hospital de Mataró, els seus professionals i les seves estructures de gestió d’apropar l’atenció clínica en el coneixement, la recerca i la innovació. I això ha de ser, i serà, en benefici dels pacients.

Un dels punts que també es potenciaran és la investigació i la innovació que, en el cas del Consorci Sanitari del Maresme, estan especialment focalitzades en aquelles malalties relacionades amb l’envelliment. Un dels pilars fonamentals del projecte Mataró, Ciutat Cuidadora.