Moviments suaus, respiració tranquil·la i estones per compartir. És una de les sessions de ioga que s'imparteixen a la Sala Domum. Un espai que és molt més que una sala. Es tracta d'un projecte que pretén humanitzar l'atenció hospitalària en oncologia. Situat a la planta baixa de l'Hospital de Mataró, ofereix, des de la seva inauguració aquest mes de setembre, activitats diverses com el ioga, però també tallers d'alimentació saludable, d'orientació en baixes laborals, dansa, sexualitat o artteràpia. Precisament, aquesta teràpia per a pacients oncològiques a través de l'art es treballa tot un procés creatiu i amb diferents llenguatges artístics.
Alba Serra, art terapeuta d'ARTAGERE: L'artteràpia és una disciplina on a través de l'art podem donar forma a allò que estem vivint. Vivim situacions agradables i desagradables i l'art ens produeix benestar psicològic, emocional i també social, per això treballem des del grup, des de la potència del grup.
Amb les obres d'una vintena de pacients oncològics que han participat del taller d'artteràpia a diferents hospitals catalans en el marc del projecte Domum Artteràpia, s'ha elaborat una exposició que es pot veure al vestíbul de l'Hospital de Mataró fins a l'11 de juliol. La mostra "L'art davant la malaltia" recull diferents punts de vista i emocions que les pacients, totes elles dones, han viscut al llarg del procés oncològic.
Maria José Gámez, pacient i participant de l'exposició: Per mi ha estat un espai superinteressant, agradable i obert. Sense saber dibuixar, hem tret el que ens ha sortit de l'ànima. Ens hem respectat i ens hem parlat de tu a tu perquè totes estàvem en un procés oncològic i hem estat serenes i tranquil·les. Ens ha ajudat molt. I que la gent s'adoni que hi ha molta gent que hi ha moltes coses per a fer, que no tinguin por i estiguin en serenor.
Edurne Tocado, pacient i participant de l'exposició: L'artteràpia a mi m'ha aportat tenir una part d'expressió que no coneixia. Creiem només que les coses es poden parlar i realment la psicooncologia és un punt clau en tot el procés, però le cos necessita dir més. I anar a l'hospital per una cosa positiva perquè normalment hi vas per coses negatives.
Les 21 artistes són pacients de l'Hospital de Mataró, Althaia, Centre Kàlida Sant Pau, Consorci Sanitari de Terrassa, Institut Català d'Oncologia de l'Hospitalet i Servei d'Hematologia de Sant Pau. Des d'octubre de 2023 s'ha treballat en l'edició d'aquest projecte que va veure la llum, per primera vegada, el mes de febrer a l'ICO Hospitalet.