Veure-hi més enllà de les quatre parets de l’escola. Aquest és l’objectiu que persegueix un dels projectes que treballen anualment a l’Escola Freta. Des de fa cinc anys, al centre es promou la iniciativa nomenada ‘Com plora el mar’. Gràcies a ella, els alumnes de segon de secundària treballen de manera transversal continguts vinculats a la història, la geografia, l’educació cívica però també al voluntariat o l’ajuda humanitària.
Carme Torrús, coordinadora de secundària de l’Escola Freta: Sobretot, l’objectiu final és sensibilitzar l’alumnat de quina és la realitat social i encaminar-los cap a possibles actuacions per poder ajudar a aquest context social que tenim en aquest moment.
La cloenda d’aquest projecte pren forma de concert i compta amb un públic especial pels alumnes: les seves famílies. El factor que diferencia aquesta actuació és que la recaptació es destina a l’ONG Open Arms i, aquest any, també als afectats per la DANA al País Valencià.
Carme Torrús, coordinadora de secundària de l’Escola Freta: El concert és aquesta part més humanitària que arranquem dels alumnes. Volíem que hi hagués una aportació benèfica i vam pensar que estaria bé atorgar-li a Open Arms ja que ens havien ajudat a poder educar als alumnes en aquest sentit.
L’espectacle el conformen cançons d’èpoques diverses. Uns temes que han ajudat els alumnes de 2n d’ESO a familiaritzar-se amb conceptes que a vegades els toquen de més a prop del què es pensen.
Alessio Arena, professor de Literatura Castellana de l’Escola Freta: Creiem que és la manera més directa per poder sensibilitzar-nos sobre alguns temes. Hem triat algunes cançons que hem treballat al llarg del projecte. Totes les peces tenen com a tema sensibilitzar sobre el tema de les persones refugiades sobretot. La idea és fer un pas més en el camí de la solidaritat.
El projecte ‘Com plora el mar’ va arrancar amb l’inici de curs i ha passat per diverses fases.
Lucia Casas, alumna de 2n d’ESO A de l’Escola Freta: Vam fer un glossari amb totes les paraules relacionades amb els refugiats. També hem practicat les cançons que totes tenen un missatge de les persones refugiades i de buscar-los un lloc segur.
Ari Masferrer, alumna de 2n d’ESO A de l’Escola Freta: Han estat unes setmanes molt dures on hem estat treballant moltes coses, sobretot, glossari o les lletres de les cançons.
Martina Pérez, alumna de 2n d’ESO B de l’Escola Freta: Ha estat molt bé. Jo mai havia fet això i hem fet moltes coses. Hem après molt vocabulari nou.
Aleix Jurado, alumne de 2n d’ESO B de l’Escola Freta: Com érem molts, l’organització dels balls i les lletres era una mica complicat. Però tot ha sortit bé i esperem recaptar molt.
Per molts dels participants, aquesta ha estat una experiència vital ja que els ha connectat amb la solidaritat i els ha fet prendre consciència del privilegi que suposa haver nascut a Catalunya.
Martina Pérez, alumna de 2n d’ESO B de l’Escola Freta: Està molt bé perquè estem donant una oportunitat molt bona aquesta organització (Open Arms) que es dedica a salvar vides al mar.
Lucia Casas, alumna de 2n d’ESO A de l’Escola Freta: M’ha servit per adonar-me que hem de valorar més les coses que tenim i que no ens podem queixar per tonteries perquè hi ha persones que ho estan passant pitjor.
Ari Masferrer, alumna de 2n d’ESO A de l’Escola Freta: Crec que està molt bé treballar amb una ONG. Suposo que recaptarem bastants diners. Crec que moltíssima gent necessita més que nosaltres i a veure si és possible donar-los el què necessiten.
Aleix Jurado, alumne de 2n d’ESO B de l’Escola Freta: Em sento un privilegiat podent aportar un granet de sorra a aquesta gent que no pot viure com ho fem nosaltres.
El concert ha comptat amb un convidat de luxe. El cantautor Guillem Roma ha compartit alguns dels seus temes amb els alumnes. Roma, nascut a Manlleu, té en el seu repertori musical cançons vinculades als drets humans i ha estat el millor colofó possible per fer de l’espectacle, un èxit.
Recupera la notícia en vídeo, aquí.