Aquest 2025 és l’any internacional de la física quàntica, és per això que les XXII jornades científiques del TecnoCampus han engegat amb una conferència a càrrec de la doctora i divulgadora Sònia Fernández-Vidal on ha volgut apropar aquesta branca de la física que tindrà, avança, un pes molt important ben aviat.
La doctora mataronina, qui, per cert, és exalumne de l’Institut Alexandre Satorras, ha fet un repàs per la història de la física quàntica. Ha parlat d’una primera revolució quàntica d’on van sorgir aparells com els transistors, els leds, els làsers o els microones. I assegura que ja estem a les portes d’una segona revolució amb tecnologies tan increïbles com els ordinadors quàntics que, assegura, obriran un món inimaginable.
Sònia Fernández-Vidal, doctora en física quàntica i divulgadora: Estem començant a desenvolupar noves tecnologies com aquests ordinadors i simuladors quàntics, aquests protocols d'encriptació quàntica, etc. És com si tinguéssim ordinadors en universos paral·lels computant de manera simultània. Ens dona una potència molt més gran. I, com que fem servir propietats tant estranyes dels àtoms, podem fer coses que amb un ordinador convencional no podríem fer mai, com nous materials, poder crear medicines completament noves perquè entendrem com funcionen les interaccions de les partícules individuals. És a dir, ens obre portes inimaginables en moltes aplicacions.
La conferència porta per nom Física Quàntica, Realitat o Ficció? És una ciència tan extravagant que pot semblar ciència-ficció, ja que les partícules fonamentals que estudia, i que formen el nostre cos, es comporten d’una manera molt curiosa: poden travessar parets, estar a dos llocs simultàniament o, fins i tot tele transportar-se.
Les jornades científiques del TecnoCampus han continuat amb la mostra de treballs de recerca de l’alumnat de 2n de batxillerat de diversos centres de Mataró i demà seguirà a la plaça Santa Anna amb una gimcana i fira de la Ciència.