El Port d'Arenys és un dels que menys deixalles treu en la pesca d'arrossegament de tota Catalunya. Així ho determina l'estudi de l'Institut Català de Recerca per a la Governança del Mar (ICATMAR) i l'Institut de Ciències del Mar (ICM-CSIC) de Barcelona, en el que s'ha caracteritzat les deixalles marines pescades accidentalment per embarcacions d'arrossegament i del que es conclou que en pràcticament totes les pesques, un 97%, s’extreu brossa. Tot i la proximitat amb l'àrea metropolitana de Barcelona, en la que hi ha un volum de residus per sobre de qualsevol altre punt de la costa catalana, les pesques d'Arenys extreuen una quantitat molt baixa de deixalles.
Ferran Bustos, tècnic a l'ICATMAR i expert en mostreig i comunicació científica: L'únic port amb què treballem al Maresme és el d'Arenys, que és el més important de la zona, i curiosament el que hem trobat és que surten molt poques deixalles en les pesques que fem a Arenys. No sabria dir el motiu exacte perquè la veritat és que ens trobem a prop d'una zona molt concentrada com és l'AMB, però sí que la quantitat de deixalles que apareixen en aquestes pesques és molt baixa comparat amb els ports del costat i de la mitjana de tota la costa.
L'estudi revela que la major part dels residus que la pesca extreu del fons del mar de manera accidental són plàstics. Dins d'aquesta categoria predominen les tovalloletes higièniques, que no són biodegradables. A banda del predomini del plàstic, els investigadors reconeixen que les embarcacions han arribat a extreure objectes de tota mena, des de roba, sabates, ninos i nines, passant per bicicletes, rentadores i fins a neveres... El fons marí s'ha acabat convertit en una mena d'abocador per als més irresponsables. Tot el que es llença al mar, es pot arribar a desplaçar fins a l'altra punta del món, però continua malmetent el fons marí i els organismes que l'habiten. De fet, avui dia es continua trobant carbó de les embarcacions de vapor que es feien servir al segle XIX i principis del segle XX.
Eve Galimany, investigadora de l'ICATMAR i de l'Institut de Ciències del Mar: Les deixalles marines són objectes o trosso que s'han llençat a terra i que arriben al mar. El mar és el destinatari final d'allò que llencem a terra o pel vàter, però el mar sempre és el destí final.
Ferran Bustos, tècnic a l'ICATMAR i expert en mostreig i comunicació científica: Quant al material que trobem, el que predomina és el plàstic i a més, dins d'aquesta secció, hem trobat un problema molt gran amb les tovalloletes higièniques, que no són biodegradables, contenen materials plàstics, i veiem que es concentren molt en els fons.
Els estudis com el de l'Institut Català de Recerca per a la Governança del Mar i l'Institut de Ciències del Mar són claus per comprendre el problema que tenim al davant i l'objectiu dels investigadors és la prevenció, el monitoratge i l'extracció dels residus, com a eines per abordar la concentració de residus al fons del mar. A més, es treballa en la consolidació de les flotes d'arrossegament com a peça clau en la implementació d'estratègies conegudes com a pesca de deixalles de forma no intencionada. Unes estratègies que pretenen reduir les deixalles marines involucrant el sector pesquer.